Vizuelna umjetnost

Aleksandra Nina Knežević nagrađena na Bologna Children's Book Fairu

Aleksandra Nina Knežević nagrađena na Bologna Children's Book Fairu
Foto: Ustupljena fotografija | Aleksandra Nina Knežević nagrađena na Bologna Children's Book Fairu

BOLONJA - Ove godine Bosna i Hercegovina prvi put učestvuje na prestižnom Bologna Children's Book Fairu i pridružuje se međunarodnoj sceni dječje književnosti sa svojom predstavnicom, ilustratorkom i dizajnerkom Aleksandrom Ninom Knežević.

Njeno izuzetno umijeće prepoznato je nagradom za ilustracije u knjizi "Čudesni svijet", čiji tekst potpisuje Vesna Mišanović, a ova nagrađena slikovnica se može naći u izdanju "Buybook" (BH) i "Weltentdecker" (GER).

Bologna Children's Book Fair, osnovan 1967. godine, predstavlja jedan od vodećih svjetskih sajmova koji prati međunarodne trendove u ilustraciji namijenjenoj djeci i mladima.

Ovogodišnje izdanje, 58. po redu, slavi bogatu tradiciju predstavljanja vrhunskih radova i talentovanih umjetnika.

Impresivnih 3.520 umjetnika iz cijelog svijeta prijavilo se za izložbu ilustratora Bolonja 2024, a međunarodni žiri, sastavljen od umjetnika, ilustratora i stručnjaka za izdavaštvo dječjih knjiga, odabrao je 344 finalista i 79 pobjedničkih ilustracija umjetnika iz 31 zemlje i teritorija.

S manje od dva odsto prijava koje ulaze u uži izbor, ovaj proces ocjenjivanja ilustracija smatra se jednim od najkonkurentnijih u ovoj oblasti, a biti pobjednik ili finalista na ovom prestižnom sajmu pruža nevjerojatne prilike ilustratorima, uključujući nagrade, kontakt s izdavačima i piscima, te mogućnost izlaganja.

Bologna Children's Book Fair biće održan od 8. do 11. aprila, a ovaj događaj pruža priliku posjetiocima da istraže najnovije trendove u dječjoj književnosti i da se upoznaju s izuzetnim radovima umjetnika širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije