Vizuelna umjetnost

Slikarka Alisa Taletović: Sistem mora uvidjeti svoje heroje

Slikarka Alisa Taletović: Sistem mora uvidjeti svoje heroje
Foto: N.N. | Slikarka Alisa Taletović: Sistem mora uvidjeti svoje heroje

TUZLA - Izložba "Dragi moj Bosanac i Hercegovac" autorice Alise Taletović iz Sarajeva u srijedu veče je otvorena u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Slike su nastale u doba izolacije i pandemije virusa korona, a s tim djelima je učestvovala na više online izložbi i takmičenja gdje je bila zapažena.

Izložena djela su odraz njenog unutrašnjeg dijaloga za vrijeme tromjesečne izolacije. Kroz djela se prožima ekspresivni i figurativni stil, ali i emocija i želja autorice da se Bosanac i Hercegovac probudi.

"Htjela sam inspirisati pojedince da krenu od sebe, da inspirišem sistem da počne uviđati svoje heroje. Mi imamo puno znanih i neznanih heroja koji žive svaki dan, rade, bore se. U svim negativnim situacijama vidimo ljude koji se bore najbolje što znaju", rekla je Taletovićeva.

Dio postavke je i ciklus od 12 slika na recikliranom kartonu sa crvenom, crnom i bijelom bojom, a to je jedini materijal koji je ova slikarka imala u izolaciji. To su boje borbe, krvi, buđenja, nastanka, rađanja i smrti, ističe autorica.

"Možda treba da umremo da bismo se ponovo rodili kao nacija i kao ljudi. To su moje teme - identitet, kome pripadamo, šta je suština mog života, mog bivstvovanja. Recimo, slika 'Ispovraćaj se' ne izgleda lijepo, ali dosta je snažna u smislu da mi naše misli, emocije, negativnosti držimo u tijelu, one nas kao zatvor obavijaju i ne možemo nikako da poletimo. Ne možemo da se oslobodimo i skinemo okove koje su nam nametnuli prije više od 20 godina. Nikako da prodišemo", smatra Taletovićeva.

Zanimljiva je i slika pod nazivom "Udahni, izdahni", a autorka smatra da treba da udahnemo i izdahnemo sva loša sjećanja, nevjerice, loše stvari i traume od rata te svakodnevnih situacija. Treba udahnuti nešto novo i sam sebi otvoriti vrata, a nada je u pojedincu i ideji da sami treba da kročimo na bolji put za ovu zemlju.

"To je teško. Bilo bi lijepo da smo svi mi osviješteni da imamo samo jednu zemlju - BiH, u kojoj smo svi jednaki, da se ne dijelimo na ovakve i onakve", kaže ova umjetnica i napominje da dio slika pokazuje lica s maskama, što nije povezano samo sa pandemijom, već ona smatra da svi inače nosimo maske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije