Vizuelna umjetnost

Portret Čedomilja Mijatovića u vlasništvu Srbije

Portret Čedomilja Mijatovića u vlasništvu Srbije
Foto: mfa.gov.rs | Portret Čedomilja Mitrovića u vlasništvu Srbije

BEOGRAD – Portret Čedomilja Mijatovića iz 1912. godine dobila je na poklon Ambasada Srbije u Londonu. Ugledni britanski advokat srpskog porijekla Petar Orlić je, na molbu ambasadora Srbije Aleksandre Joksimović, otkupio portret, a zatim ga donirao Ambasadi Srbije u Londonu.

Čedomilj Mijatović je jedan od prvih akademika Srpske kraljevske akademija i utemeljivača Narodne banke Srbije.

Kao šestostruki srpski ministar finansija, višestruki ministar inostranih dela i dugogodišnji poslanik Kraljevine Srbije u Londonu, Mijatović je ostavio neizbrisiv pečat i na britansko–srpske odnose.

Bio je potpisnik i trgovinskog sporazuma sa SAD iz 1881. koji se označava kao uspostavljanje diplomatskih odnosa dvije države, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Joksimovićeva je izjavila da je portret bio u posjedu starješine anglikanske katedrale u Herfordu Majkla Tavenora, koji je sliku dobio od kćerke Čedomilja Mijatovića, Milice Prajor.

Portret je gotovo u prirodnoj veličini i rad je indijskog umjetnika Džehangira Ardešira Lalkake (1884-1967), veoma popularnog u indijskim aristokratskim krugovima. Njegov portret engleskog kralja Džordža Petog iz 1929. godine i danas se nalazi u Bakingemskoj palati.

Urna sa pepelom Čedomilja Mijatovića, koji je umro 1932. godine, završila je u Ambasadi Kraljevine Jugoslavije u Londonu tokom Drugog svjetskog rata, ali je zatim izgubljena, a njegov arhiv je izgorio u požaru u Londonu pred Prvi svjetski rat.

Bista Čedomilja Mijatovića postavljena je u zgradi Narodne banke Srbije u Beogradu, ispred svečane sale guvernera, a u samoj sali nalazi se uramljen zakon o osnivanju Narodne banke s Mijatovićevim potpisom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije