Vizuelna umjetnost

Pratite nas na Google news

Amsterdamski Rajhsmuseum restaurira "Noćnu stražu"

Amsterdamski Rajhsmuseum restaurira "Noćnu stražu"
Foto: Tanjug/AP | Amsterdamski Rajhsmuseum restaurira "Noćnu stražu"
Tanjug

Ekipa restauratora koja je dobila zadatak da vrati u prvobitno stanje čuvenu sliku Rembranta van Rijna "Noćna straža" nazvala je taj zadatak: "Operacija Noćna straža", jer cijeli poduhvat podsjeća na oraganizaciju neke komplikova vojne operacije.

"Stručnjaci za restauraciju i istoričari umjetnosti Rajhsmuzeja (Rijksmuzeum) sami su dali naziv poduhvatu", izjavio je Tako Dibits, generalni direktor najznačajnijeg holandskog muzeja.

Danas tačno u 9 časova, kada se otvaraju vrata Rajhsmuzeja za publiku, započinje najveća i najkomplikovanija restauracija slike koja pripada Holandiji.

U specijalno kontruisanom staklenom prostoru tim od 12 stručnjaka radiće na restauraciji slike da bi joj vratili nekadašnju ljepotu.

Restauracija će se izvoditi pred publikom u zgradi koja je sagrađena 1885 . kao "katedrala umetnosti" i gdje je "Noćna straža" zauzimala najistaknutije mjesto u počasnoj galeriji za najdragocenije eksponate i taj rad na restautaciji slike snimaće se za televiziju da bi kasnije mogao da se prikazuje širom svijeta.

Osim što će slika biti konzervirana da bi mogla da krasi muzej za generacije koje dolaze, stručnjaci će, koristeći najsavremeniju tehiku pokušati da potpuno uklone tragove koji su ostali nakon što je jedan holandski učitelj nožem rasjekao platno. Rez je 1975. uklonjen i to mjesto je restaurirano, ali ipak se vide tragovi noža.

Staklena kutija u kojoj će se odvijati radovi na konzervaciji i restauraciji je sklapana protekle dvije sedmice. Sliku "Noćna straža" inače svake godine dolazi da vidi dva miliona posjetilaca. Sliku će prenijeti u staklu kocki 25 radnika, jer je teška 337 kilograma

"Noćna straža" je do sada pomjerana samo nekoliko puta za proteklih 150 godina. Posljednji put je prenijeta u bunker koji je izgrađen ispod pješčanih dina na južnoj obali Holandije kada je počeo Drugi svjetski rat.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije