Vizuelna umjetnost

Anja Dujković oslikava maske za telefone: U umjetnosti sam pronašla besplatnu terapiju

Anja Dujković oslikava maske za telefone: U umjetnosti sam pronašla besplatnu terapiju
Foto: Velibor Tripić | Anja Dujković oslikava maske za telefone: U umjetnosti sam pronašla besplatnu terapiju

BANJALUKA - Za vrijeme januarskog ispitnog roka nisam imala volju za učenje i tada mi je sinula ideja da počnem oslikavati maske za telefone, te sam tako, pored svih poteškoća sa kojima sam se suočavala u tom trenutku, u umjetnosti pronašla besplatnu terapiju.

Ovako je svoju priču za "Nezavisne" počela Anja Dujković (22) rodom iz Petrova, koja je studentkinja hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci.

Naime, Anja je svoje slobodno vrijeme posvetila oslikavanju maskica za telefone sa anime karakterima, te motivima sa poznatih umjetničkih djela velikih slikara.

"Studiram hemiju, što nema veze s ovim čim se bavim, ali ja sam odmalena voljela da crtam. Prvo je to bilo crtanje na zidu, zatim na papiru, a svih tih godina moja ljubav prema crtanju je rasla sve više", kazala je Anja.

Kako je istakla, od prvih školskih dana kod nje je prisutna ljubav prema matematici i hemiji.

"Hemija je bila moja želja od osnovne škole, dok je ljubav prema crtanju pokrenula hobi kojim se danas bavim", rekla je Anja.

Kako kaže, da nije bilo ispitnog roka u kojem svaki student bježi od obaveza koje on nosi sa sobom, sigurno ne bi počela da se bavi ovim poslom.

"Za vrijeme ispitnog roka u januaru sve drugo mi je bilo na pameti, osim učenja. Pa sam tako na internetu vidjela razne radove te mi je to dalo inspiraciju. Kupila sam dvije maskice potom izabrala motive i počela da crtam. To su bili primjeri za mene", kazala je Anja.

Kroz osmijeh priča da su prijatelji bili oduševljeni njenim radom, stoga je dobila vjetar u leđa i odlučila da nastavi s ovim.

"Svi su me podržavali, kupovali maske i insistirali da plate, jer znaju koliko vremena je potrebno da se oslika jedna maska", kaže Anja.

Iako je sam početak radova bio u januaru ove godine, ona je, kako kaže, za kratko vrijeme svoj hobi pretvorila u mali biznis, pa tako mjesečno ukrasi od šest do 12 maskica, sve u zavisnosti od toga koliko ima slobodnog vremena.

"Najtraženije maskice su anime karakteri, zatim Mali princ, kućni ljubimci, a u posljednje vrijeme su jako tražene i maskice sa logom muzičkih bendova, kao i djela poznatih umjetnika", navodi Anja.

Priča da joj je za jednu masku potrebno minimalno dva sata.

"Da bih ukrasila jednu maskicu Malog princa, potrebna su dva sata, a da bih završila jednu malo komplikovaniju masku, potrebno je čak od osam do deset sati", kaže Anja.

Kako dodaje, kada počne sa ocrtavanjem narudžbe, prvo uradi nacrt te polako prelazi na sjenke i nakon nekoliko sati rada bliži se i kraju.

Anja je svoju kreativnost ispoljila na oslikavanju maskica te ju je pretvorila u svoj mali biznis, pa tako jedna maska košta minimalno 25 KM.

"Jedna maska košta od 25 KM do 30 KM u zavisnosti od toga koliko mi je potrebno materijala i vremena. Kada imam dosta narudžbi, uspijem sebi obezbijediti džeparac za taj mjesec", kaže Anja.

Ova kreativna djevojka mogla je da se upiše na akademiju umjetnosti, ali, kako kaže, umjetnost uvijek može biti hobi, a hobi uvijek može biti biznis. Stoga je njena želja da u budućnosti svoj biznis proširi, a da njen primarni posao bude vezan za fakultet koji studira.

"U budućnosti bih voljela da radim upravo ono što studiram, ali crtanje će uvijek imati posebno mjesto u mom srcu. Bilo je momenata kada sam odustajala, ali uvijek sam se vraćala crtanju kada mi je bilo teško, jer me ono pokreće", kazala je Anja.

Kako kaže, mnogi su prepoznali njen rad pa je tako vrlo brzo na Instagramu otvorila svoju stranicu gdje ljudi imaju priliku da pogledaju njene radove.

"Prije nekoliko dana poslala sam prve maske u Srbiju", kazala je ushićeno ova djevojka, dodajući da uskoro očekuje i nove narudžbe.

Minđuše od gline

Anja se, pored ocrtavanje maskica, bavi i izradom minđuša od gline. Ideju za to dobila je kada je vidjela minđuše na internetu koje su koštale mnogo, a ujedno je i poštarina bila veoma skupa.

"Pronašla sam minđuše na internetu, bile su preskupe. Moja tetka je prije pravila nakit pa sam od nje naučila kako da napravim svoje", kazala je Anja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije