Vizuelna umjetnost

"Aperta fenestra", nova izložba Mladena Miljanovića, uskoro u Banjaluci

"Aperta fenestra", nova izložba Mladena Miljanovića, uskoro u Banjaluci
Foto: N.N. | "Aperta fenestra", nova izložba Mladena Miljanovića, uskoro u Banjaluci

​BANJALUKA - Poznati banjalučki umjetnik Mladen Miljanović u ponedjeljak, 2. septembra, sa početkom u 20 časova, u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel otvoriće izložbu novih radova pod nazivom "Aperta fenestra (prozor u svijet)".

Izložbu organizuje Kulturni centar Banski dvor, a na istoj će Miljanović premijerno predstaviti publici nove radove, čiji je koncept istraživanja prostor društvenih, socijalnih i kulturnih perspektiva u sadašnjosti. Radovi su, kako je istaknuto u saopštenju Banskog dvora, rađeni u formi pejzaža, skulpture-instalacije ili plastičke topologije kao jednog segmenta.

"Drugi dio ove postavke čini video-instalacija kao drugi nivo izložbe. Polje i glavni predmeti istraživanja su perspektive kao forme, prostori ili konstrukti između subjekata, predmeta, ljudi i istorije unutar društva. Ovo istraživanje je formalizovano kroz monumentalnu instalaciju iz nekoliko cjelina u vidu izložbe te video-rada koji je snimljen sa australijskim režiserom (sa adresom u Berlinu) Gregom Blekijem", obrazloženo je u saopštenju Kulturnog centra Banski dvor.

Naziv projekta, kako je rečeno dalje, prije svega upućuje na važnost tačke perspektive ili tačke iz koje se posmatra svijet i stvari koje nas okružuju.

"Sam naziv izložbe se referira na poznati renesansni izraz koji u istoriji umjetnosti označava pojam slike kao prozora u svijet. Mazačo (Masaccio) je ustanovio matematički princip perspektive te njegovog inkorporiranja u slikarstvu", objašnjeno je. U tekstu koji ide uz ovu izložbu rečeno je i da projekat "Aperta fenestra" selektivno koristi izlagački prostor Kamene kuće kao prostor pejzaža koji se iz vanjskog (prostora izvan objekta) posmatra kao prostor pozicije izmještenosti.

"Radi se o obrnutom ili inverznom procesu u kojem su artefakti zauzeli mjesto posmatrača, a pozicija posmatrača je na mjestu predmeta reprezentacije (pejzaža - kulturne i društvene stvarnosti)", rečeno je o novoj postavci Mladena Miljanovića.

Podsjećamo, Miljanović je jedan od mlađih predstavnika "ratne generacije" banjalučkih umjetnika koji svoj umjetnički rad temelji na vlastitom egzistencijalnom iskustvu: s jedne strane, to je iskustvo odrastanja u vrijeme rata i nakon njega u razorenoj, osiromašenoj, etnički i teritorijalno podijeljenoj, spolja izolovanoj zemlji; s druge strane, na formalnom obrazovanju (pohađa školu rezervnih oficira). Posljedice rata (rad sa invalidima rata) i stečeno znanje u vojnoj školi (korišćenje obesmišljenog vojnog "slikovnog vokabulara" u novom, umjetničkom kontekstu), čine osnovno referencijalno polje Miljanovićevog djelovanja kao umjetnika. Živi i radi u Banjaluci gdje predaje na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije