Vizuelna umjetnost

Autor Dragan Kovačević: Izložba "Ponovni susret" u Banskom dvoru

Autor Dragan Kovačević: Izložba "Ponovni susret" u Banskom dvoru
Foto: Banski dvor/Ustupljena fotografija | Autor Dragan Kovačević: Izložba "Ponovni susret" u Banskom dvoru

BANJALUKA - Tematska izložba "Ponovni susret" autora Dragana Kovačevića biće otvorena 16. aprila u 19 časova u prostoru izložbene postavke "Vrbaska banovina" Banskog dvora.

Kako je saopšteno iz Banskog dvora, izložba se organizuje u  saradnji sa Fondacijom "Ban dr Todor Lazarević".

"Postavka predstavlja podsjećanje na 8. juni 1922. godine, na vjenčanje rumunske priceze Marije i jugoslovenskog kralja Aleksandra I Karađorđevića, kojem je sa advokatom, narodnim poslanikom i potonjim banom Vrbaske banovine, dr Todorom Lazarevićem, prisustvovala i njegova supruga Nada. Bilo je to njeno prvo zvanično pojavljivanje u javnosti, nakon vjenčanja održanog 6. maja te godine", saopšteno je iz Banskog dvora.

Posjetioci će, između ostalog, imati priliku da vide repliku vjenčanice kraljice Marije od Jugoslavije i dijelova nakita, dar kralja Aleksandra, koje je izradio modni dizajner, Aeksandar Petarić, a dio su izložbene postavke Narodnog muzeja u Valjevu.

"Biće izložena i replika jedne od najljepših večernjih toaleta banice Nade Lazarević, ukrašena sa oko 5.000 kristalnih kamečića. Haljina je rekonstruisana u ateljeu Kulturnog centra 'Svetozar Marković' iz Zreljanina, a projektom je rukovodio direktor, Boško Šerbula", zaključeno je u saopštenju Banskog dvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije