Vizuelna umjetnost

Autor Dušan Kovačević: Izložba "Ko to tamo slika?" u Banskom dvoru

Autor Dušan Kovačević: Izložba "Ko to tamo slika?" u Banskom dvoru
Foto: Ustupljena fotografija | Autor Dušan Kovačević: Izložba "Ko to tamo slika?" u Banskom dvoru

BANJALUKA - Izložba "Ko to tamo slika?" autora Dušana Kovačevića, dobitnika Plakete Banskog dvora za 2023. godinu, smjer slikarstvo u klasi profesorice Borjane Mrđe, biće otvorena u Malom izložbenom salonu Banskog dvora 21. juna u 19 časova.

Kustoskinja izložbe je Isidora Banjac.

Dušan Kovačević, kako je navedeno u saopštenju Banskog dvora, svoj slikarski svijet posvećuje običnim ljudima, onima kojima je okružen, koje često sreće, radnicima i zanatlijama, ljudima koje čine našu svakodnevicu, ali se često samo podrazumijevaju, bez naročite pažnje ili želje da se njihova egzistencija i značaj osvijeste - svakodnevica i ljudi koji je čine glavna su Dušanova inspiracija.

"Njegov slikarski manir polazište ima u slikanju grafita, kolorit je intenzivan, potezi su brzi i vidljivi, što njegove monumentalne slike čini vrlo ekspresivnim. Njegujući ekspresionistički izraz i birajući motive koji su mu važni, Dušan Kovačević stvara odu običnom čovjeku, svakodnevici, svoj rad bira da posveti onima za koje nema uvijek prostora u javnom diskursu, velikim narativima u kojima mjesta ima samo za odabrane", pojašnjeno je dalje.

On to radi, pišu iz Banskog dvora, na vrlo prijemčiv način, obogaćujući te scene intenzivnim, vibrirajućim koloritom, čineći atmosferu slika vrlo privlačnom, pa čak i veselom.

"Paradoksalno spajajući vibrantni slikarski rukopis sa životom onih koji često ostaju na margini, Kovačević skreće pažnju na važna društvena pitanja položaja običnog čovjeka unutar turbulentnih društvenih kretanja u kojima je nerijetko teško izboriti se za vlastiti položaj", navedeno je dalje.

Zaključuju da je naziv izložbe "Ko to tamo slika?" očigledna aluzija na Kovačevićevog slavnog imenjaka i da se učinilo vrlo zgodnim iskoristiti tu činjenicu i učiniti da izložba, upravo po uzoru na slavnog imenjaka, dobije uvijek dobrodošlu dozu duhovitosti.

Dušan Kovačević rođen je 2000. godine u Banjaluci. Upisao je studije slikarstva na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, najprije u klasi profesorice Leonile Marić, ali od treće godine prelazi u klasu profesorice Borjane Mrđe. Trenutno pohađa master studije na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Tokom studiranja dobio je više priznanja Akademije umjetnosti: na prvoj godini nagradu za najbolju studiju-crtež, na drugoj godini nagradu za najbolju studiju slike i na završnoj godini nagradu za slikarstvo. Dobitnik je Plakete Banskog dvora za slikarstvo, za 2023. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije