Vizuelna umjetnost

Baltazar u Muzeju u Rijeci - Evropskoj prijestonici kulture

Baltazar u Muzeju u Rijeci - Evropskoj prijestonici kulture
Foto: N.N. | Baltazar u Muzeju u Rijeci - Evropskoj prijestonici kulture

BEOGRAD - Izložba posvećena Profesoru Baltazaru, junaku crtanih filmova koji je osvojio mnoga dječja srca, biće otvorena u Rijeci, u subotu, u Muzeju moderne i savremene umjetnosti, u okviru programa Rijeka Evropska prijestonica kulture, a za koji se sprema i Novi Sad.

"Neobični naučnik koji je osvojio srca miliona djece u SFRJ a i dalje osvaja u Hrvatskoj, trebao je neobično mjesto za život i zato su njegovi autori kao model za grad u kome će živjeti i smišljati neobične izumije izabrali upravo Rijeku", navodi se na sajtu Muzeja i precizira da je upravo iz tog razloga naziv izložbe "51000 Balthazargrad".

Izložba Balthazargrad na atraktivan, zabavan i interaktivan način prica priču o nastanku profesora Baltazara, o njegovim dogodovštinama, ali i o važnosti tog animiranog serijala u kontekstu vremena u kojem živimo.

Prostor izložbe podijeljen je na Svemir, More, Rijeku i Grad, te predstavlja minijaturni prikaz svijeta iz istoimenog crtaća.

"Dolazak s mora preko rijeke u grad naglašava sličnost Baltazargrada i Rijeke, te poziva goste da na barem jedan dan postanu Baltazarovi sugradani", navode iz muzeja.

Postavka izložbe "51000 Balthazargrad" prilagođena je i djeci i odraslima, a prolazak kroz sve epizode Profesora Balthazara, ohrabruje igru, ali i učenje.

Profesor Balthazar sniman je od 1967. do 1978. u Zagreb filmu.

Serija se sastoji od 59 epizoda u trajanju od pet do 10 minuta, i do danas je ostala najuspešniji projekat Zagrebačke škole crtanog filma.

Otac lika profesora Balthazara je Zlatko Grgić, a simpatičnom naučniku koji uz pomoć mašte i pozitivne energije rješava probleme svojih sugradana u Balthazargradu ime je dao Pavao Štalter.

lzložba će biti otvorena naredna tri mjeseca i to u okviru programa Evropske prijestonice kulture, navodi se sa sajtu Muzeja, uz ocjenu da će to biti najveća izložba posvećena Profesoru Balthazaru ikada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije