Vizuelna umjetnost

Benksijeva prodavnica uvredljive robe

Benksijeva prodavnica uvredljive robe
Foto: N.N. | Benksijeva prodavnica uvredljive robe

Ulični umjetnik Benksi otvorio je prodavnicu nepraktične i uvredljive robe, koja se nalazi u južnom Londonu. U jeku najave "Sothebyjeve" aukcije, koja će se održati danas i koja će po predviđanjima mnogih oboriti sve rekorde prodaje umjetničkih djela, Benksi je istakao da je bio primoran da otvori jednu ovakvu radnju.

Prodavnica je otvorena misteriozno u naselju Krojdon u južnom Londonu u utorak, a na njenom mjestu je ranije bila prodavnica tepiha.

Prodavnica će raditi naredne dvije nedjelje, a tokom tog perioda neće otvoriti vrata svojim kupcima, već će se sva prodaja odvijati putem interneta. 

Umjetnik je ispoštovao sve procedure koje su potrebne za otvaranje jedne trgovinske radnje, a čak je spremio i vizit kartice. On je medijima u Britaniji rekao da ne postoji poseban i poetičan razlog za otvaranje ove prodavnice, već isključivo praktične prirode. Naime, u posljednje vrijeme njegove radove kopiraju mnogi, a najviše kompanije koje se bave izradom čestitki koje prodaju potpuno legalno.

On lično ne želi da se pojavi na sudu jer, podsjećamo, njegov identitet je i dalje nepoznat javnosti te na ovaj način ljubiteljima ulične umjetnosti nudi originalne radove.

On ima u planu da proda seriju predmeta pod nazivom "Nepraktično i uvredljivo", a u ovoj kolekciji se nalaze i disko-kugle koje su napravljene od policijskih kaciga za razbijanje demonstracija. Među drugim predmetima u prodavnici su takođe i jastuci za kauč na kojima stoji izreka

"Život je prekratak da bismo uzimali savjete od jastuka", kao i nadgrobni spomenik na kojem je ugravirano "Konačno si stigao do svog cilja". Advokat i osnivač Udruženja za očuvanje dizajna i umjetnosti Mark Stivens smatra da je Benksi u veoma nezavidnoj poziciji zbog korištenja njegovih radova bez dozvole.

"Benksi ne proizvodi svoju robu u serijskoj proizvodnji, a zakon je poprilično jasan po ovom pitanju. Ako tvorac robe ne koristi robu, neko drugi ima pravo na nju", istakao je ovaj advokat.

Stivens je predložio Benksiju da otvori svoju prodavnicu u kojoj će trajno moći izlagati svoje radove i na taj način ih zaštititi od kopiranja i krađe.

Što se tiče trenutne prodavnice u južnom Londonu, u njoj se još nalaze igračka za djecu koja sadrži drvene figure migranata. Tu su još i zidni sat s ilustracijom pacova, kao i ručna torba napravljena od cigli. 

Ranije ove godine reper Stormzi je nastupio na Glastonbury festivalu noseći pancir sa Benksijevim radom. Upravo replike ovog pancira se danas prodaju u prodavnicama širom Londona, a sam umjetnik od toga nema zaradu.

Najavljena aukcija, koja će se održati danas, predviđa da će njegovi radovi biti prodati po cijeni između 1,5 do dva miliona funti. Aukcija se održava skoro godinu dana nakon što je njegov rad "Djevojka sa balonom" izrezan na komadiće nakon što je prodat za jedan milion funti. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije