Vizuelna umjetnost

Beograd u duhu velikana rokenrola

Beograd u duhu velikana rokenrola
Foto: N.N. | Beograd u duhu velikana rokenrola

Izložba fotografija "Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)" autora Zorice Kojić i Dragana Ambrozića biće otvorena u četvrtak u 18 časova na platou ispred Umjetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu.

Na otvaranju će nastupiti i specijalni gosti, alternativni bend "Šajzerbiterlemon", a nova postavka, čiji je dizajn uradila Dobrila Stevanić, predstavlja dosad najkompletniji pogled na početak novog talasa u Beogradu. Ovaj projekat prvi put na jednom mjestu predstavlja antologijske radove četiri domaća ugledna fotografa, koji su tokom 1980. i 1981. pratili razvoj te rokenrol scene: Goranke Matić, Gorana Vejvode, Brajana Branislava Rašića i Branka Gavrića, autora omota za kompilaciju "Paket aranžman".

"Fotografije velikih autora nas bez suvišne nostalgije uvode u atmosferu pre i posle snimanja ovog albuma, vraćajući nas, kroz prizore s ulica i iz koncertnih prostora, slobodarskom beogradskom duhu onog doba i njegovim glavnim muzičkim herojima, tada hrabrim 20-godišnjacima punim planova", izjavili su autori izložbe Kojićeva i Ambrozić.

Na albumu "Paket aranžman", objavljenom u februaru 1981. godine, prvi put zajedno su se predstavile u tom periodu najbolje nove beogradske grupe: "Šarlo akrobata", "Idoli" i "Električni orgazam".

"Pesme tri kultne grupe, njihov nastup i stav bili su toliko originalni da se ovo izdanje i danas smatra prekretnicom u jugoslovenskoj popularnoj muzici i jednom od najuticajnijih ploča u našoj rok istoriji", istakli su Kojićeva i Ambrozić.

Dodali su da je ovaj album bio na taj način predvodnik najčuvenije generacije beogradskih novotalasnih bendova, ali i cijele jedne kulturne revolucije koja je početkom osamdesetih zauvijek promijenila društvena shvatanja u tadašnjoj SFRJ.

"Upravo zahvaljujući ovom pokretu konačno smo uhvatili korak sa svetom, bar kad je u pitanju pop kultura", zaključili su Kojićeva i Ambrozić.

Izložbu "Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)" u organizaciji JP "Beogradska tvrđava" posjetioci će moći da gledaju tokom aprila i maja na Kalemegdanu, na platou ispred Umjetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić".

I danas impresionira stilska širina s kojom su nastupala tri pomenuta benda: "Šarlo akrobata", "Idoli" i "Električni orgazam".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije