Vizuelna umjetnost

Besplatan ulaz u park sa Titovim skulpturama u Muzeju Jugoslavije

Besplatan ulaz u park sa Titovim skulpturama u Muzeju Jugoslavije
Foto: N.N. | Besplatan ulaz u park sa Titovim skulpturama Muzeja Jugoslavije

Ulaz u Park skulptura, dio kompleksa Muzeja Jugoslavije, od sada je besplatan za sve koji žele da ga posjete.

"Odlučili smo se na ovaj korak imajući u vidu potrebe svih sugrađana i sugrađanki, a naročito onih iz našeg neposrednog komšiluka, kojima posebno želimo da poručimo da je muzejski prostor i njihov svakodnevni prostor – za jutarnju kafu, razonodu i opuštanje", ističe Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije.

U kompleksu Muzeja istovremeno će moći da boravi do 50 osoba, a broj posjetilaca u zatvorenim prostorima biće ograničen na petoro u Kući cvijeća i ne više od dvoje u suvenirnici.

"Pored toga što će boraveći u prirodi moći da se bliže upoznaju sa umetničkim radovima smeštenim u Park skulptura, zainteresovani za ćaskanje (uz propisanu distancu i druge mere predostrožnosti) ili čitanje i razmišljanje, imaće mogućnost da u muzejskom kafeu nabave kafu i time upotpune svoj boravak na otvorenom", dodala je.

Zanimljivo je pomenuti da se u Parku skulptura Muzeja Jugoslavije nalazi 20 skulptura istaknutih jugoslovenkih umjetnika i umjetnica, poput Antuna Augustinčića i Frana Kršinića (njegova skulptura "Ribari" bila je izložena na Venecijanskom bijenalu 1950. godine, nakon čega je poklonjena Titu).

Tu su još i djela Sretena Stojanovića, Save Sandića, Stevana Bodnarova, Aleksandra Zarina, Vladete Petrića, ali i rad savremene umjetnice Marte Jovanović.

Posebno je interesantna anegdota o tri iste, od približno dvadeset ukupno odlivenih, skulpture Josipa Broza Tita, koje su djelo Antuna Augustinčića. Naime, samo jedna je bila prvobitno namjenjena da stoji u ovom parku, dok su druge dvije pristigle tokom devedesetih, kada su postale nepoželjne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije