Vizuelna umjetnost

Bh. grad od "blata i čelika" na Bijenalu u Veneciji

Bh. grad od "blata i čelika" na Bijenalu u Veneciji
Foto: Ilustracija | Bh. grad od "blata i čelika" na Bijenalu u Veneciji

VENECIJA - Pedeset osmo izdanje najprestižnije smotre savremene vizuelne umjetnosti u svijetu počinje u ovu subotu, a Paviljon Bosne i Hercegovine, koju ove godine na Venecijanskom bijenalu predstavlja rad Danice Dakić "Zenica trilogija", otvoren je još u četvrtak uveče.

Dakićeva BiH na pomenutoj smotri u tekućoj godini predstavlja na prijedlog komesarsko-kustoskog tima u sastavu Anja Bogojević, Amila Puzić i Claudia Zini, a u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti "Ars Aevi".

Dakićeva danas živi na relaciji Sarajevo - Diseldorf, a njen rad bavi se bosanskohercegovačkom realnošću, istražujući istorijsko, kulturno i industrijsko nasljeđe Zenice iz perioda jugoslovenskog modernizma u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. Postavkom autorka govori o društvenoj i individualnoj odgovornosti u kontekstu savremene BiH, a kako saopštavaju iz Muzeja "Ars Aevi", bh. paviljon već ima veliku pažnju i posjećenost svih poštovalaca savremene umjetnosti sudeći po pozitivnim reakcijama na samu postavku.

"Radom 'Zenica trilogija' Dakićeva je predstavila tri video-rada: 'Čistač', 'Zgrada' i 'Scena', kao i grafičku mapu 'Zenica - mapa/The Portfolio' osvrćući se na savremenu posttranzicijsku stvarnost u Zenici. Urbanizaciju i demografski razvoj takozvanog grada od blata i čelika vodila je Željezara, koja je predstavljala jedan od najvećih i najznačajnijih industrijskih i modernističkih projekata u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. U postratnom razdoblju Zenica se suočava s visokom stopom nezaposlenosti, ekstremnim zagađenjem vazduha, kao i opštim osjećajem rezignacije među stanovništvom", saopštavaju kustosi bh. paviljona iz Venecije, ističući da je nova filmska instalacija "Zenica trilogija" realizovana s protagonistima iz Zenice.

U pitanju su Adil Safić, Izet Safić, Zorana Glogovac te Amila Terzimehić iz Sarajeva, a u saradnji s fotografom Egbertom Trogemanom, producentkinjom Amrom Bakšić-Čamo i kompozitorom Bojanom Vuletićem.

Odlazak bh. tima na 58. Bijenale savremene vizuelne umjetnosti u Veneciji podržali su Ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i grad Sarajevo.

Paviljon Bosne i Hercegovine smješten je u venecijanskoj palati "Francesco Molon Ca' Bernardo", a Paviljon Srbije, koji je takođe otvoren u četvrtak, nalazi se u venecijanskom parku Đardini, gdje većina zemalja svijeta ima svoje paviljone još od prije Drugog svjetskog rata.

Srbiju ove godine u Veneciji predstavlja izložba "Povratak gubitka memorije" Đorđa Ozbolta, a izložbu je svečano otvorio Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije, istakavši da ona predstavlja autentičan umjetnički izraz i jezik, da je aktuelan i relevantan, kompleksan ali razumljiv.

Paviljon Srbije, između ostalih, komentarisao je i poznati slikar Uroš Đurić.

"Ozbolt je svetski ostvaren umetnik, koji je sarađivao s jednom od tri najjače svetske galerije, a emotivni dodatak je što se poznajemo iz detinjstva, što smo išli u istu školu. Veoma je uzbudljivo kada neko ko je iz vašeg kraja i miljea predstavlja zemlju na ovako velikoj manifestaciji. Ovo je prvi put da imamo umetnika koji je u punoj zrelosti, u punom kapacitetu svetske vidljivosti i u dosluhu s glavnom temom Bijenala", kazao je Đurić.

Na centralnoj izložbi "Da živite u zanimljivim vremenima" 58. izdanja Bijenala u Veneciji, koja će biti otvorena u subotu, učestvovaće više od 80 umjetnika.

Umjetnički direktor Bijenala, koje će biti otvoreno do 24. novembra tekuće godine, je američki umjetnik Ralf Rugof.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije