Vizuelna umjetnost

Bh. grad od "blata i čelika" na Bijenalu u Veneciji

Bh. grad od "blata i čelika" na Bijenalu u Veneciji
Foto: Ilustracija | Bh. grad od "blata i čelika" na Bijenalu u Veneciji
Milan Rakulj

VENECIJA - Pedeset osmo izdanje najprestižnije smotre savremene vizuelne umjetnosti u svijetu počinje u ovu subotu, a Paviljon Bosne i Hercegovine, koju ove godine na Venecijanskom bijenalu predstavlja rad Danice Dakić "Zenica trilogija", otvoren je još u četvrtak uveče.

Dakićeva BiH na pomenutoj smotri u tekućoj godini predstavlja na prijedlog komesarsko-kustoskog tima u sastavu Anja Bogojević, Amila Puzić i Claudia Zini, a u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti "Ars Aevi".

Dakićeva danas živi na relaciji Sarajevo - Diseldorf, a njen rad bavi se bosanskohercegovačkom realnošću, istražujući istorijsko, kulturno i industrijsko nasljeđe Zenice iz perioda jugoslovenskog modernizma u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. Postavkom autorka govori o društvenoj i individualnoj odgovornosti u kontekstu savremene BiH, a kako saopštavaju iz Muzeja "Ars Aevi", bh. paviljon već ima veliku pažnju i posjećenost svih poštovalaca savremene umjetnosti sudeći po pozitivnim reakcijama na samu postavku.

"Radom 'Zenica trilogija' Dakićeva je predstavila tri video-rada: 'Čistač', 'Zgrada' i 'Scena', kao i grafičku mapu 'Zenica - mapa/The Portfolio' osvrćući se na savremenu posttranzicijsku stvarnost u Zenici. Urbanizaciju i demografski razvoj takozvanog grada od blata i čelika vodila je Željezara, koja je predstavljala jedan od najvećih i najznačajnijih industrijskih i modernističkih projekata u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. U postratnom razdoblju Zenica se suočava s visokom stopom nezaposlenosti, ekstremnim zagađenjem vazduha, kao i opštim osjećajem rezignacije među stanovništvom", saopštavaju kustosi bh. paviljona iz Venecije, ističući da je nova filmska instalacija "Zenica trilogija" realizovana s protagonistima iz Zenice.

U pitanju su Adil Safić, Izet Safić, Zorana Glogovac te Amila Terzimehić iz Sarajeva, a u saradnji s fotografom Egbertom Trogemanom, producentkinjom Amrom Bakšić-Čamo i kompozitorom Bojanom Vuletićem.

Odlazak bh. tima na 58. Bijenale savremene vizuelne umjetnosti u Veneciji podržali su Ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i grad Sarajevo.

Paviljon Bosne i Hercegovine smješten je u venecijanskoj palati "Francesco Molon Ca' Bernardo", a Paviljon Srbije, koji je takođe otvoren u četvrtak, nalazi se u venecijanskom parku Đardini, gdje većina zemalja svijeta ima svoje paviljone još od prije Drugog svjetskog rata.

Srbiju ove godine u Veneciji predstavlja izložba "Povratak gubitka memorije" Đorđa Ozbolta, a izložbu je svečano otvorio Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije, istakavši da ona predstavlja autentičan umjetnički izraz i jezik, da je aktuelan i relevantan, kompleksan ali razumljiv.

Paviljon Srbije, između ostalih, komentarisao je i poznati slikar Uroš Đurić.

"Ozbolt je svetski ostvaren umetnik, koji je sarađivao s jednom od tri najjače svetske galerije, a emotivni dodatak je što se poznajemo iz detinjstva, što smo išli u istu školu. Veoma je uzbudljivo kada neko ko je iz vašeg kraja i miljea predstavlja zemlju na ovako velikoj manifestaciji. Ovo je prvi put da imamo umetnika koji je u punoj zrelosti, u punom kapacitetu svetske vidljivosti i u dosluhu s glavnom temom Bijenala", kazao je Đurić.

Na centralnoj izložbi "Da živite u zanimljivim vremenima" 58. izdanja Bijenala u Veneciji, koja će biti otvorena u subotu, učestvovaće više od 80 umjetnika.

Umjetnički direktor Bijenala, koje će biti otvoreno do 24. novembra tekuće godine, je američki umjetnik Ralf Rugof.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Unačka nošnja među najljepšim u Krajini
Vizuelna umjetnost

Unačka nošnja među najljepšim u Krajini

Skulptura Džefa Kunisa "Zec" postigla rekordnu cijenu
Vizuelna umjetnost

Skulptura Džefa Kunisa "Zec" postigla rekordnu cijenu

Uloga muzeja je i da doprinose miru i suživotu
Vizuelna umjetnost

Uloga muzeja je i da doprinose miru i suživotu

Otvorena "Noć muzeja"
Vizuelna umjetnost

Otvorena "Noć muzeja"

Najčitanije