Vizuelna umjetnost

Bijeljinska Galerija, prvih 35 godina postojanja

Bijeljinska Galerija, prvih 35 godina postojanja
Foto: N.N. | Bijeljinska Galerija, prvih 35 godina postojanja

Izložbom slika, grafika, ikona, skulptura i radova arhitekata i dizajnera, u Bijeljini je otvoren 12. Umjetnički salon, te obilježen značajan jubilej – 35 godina Galerije "Milenko Atanacković" i Galerije Centra za kulturu.

Kustos Milijanko Miholjčić istakao je ovom prilikom da je bijeljinska Galerija jedna od najznačajnijih institucija kulture u BiH i regionu, u kojoj su tokom tri i po decenije publici predstavljeni radovi svjetski poznatih autora.

"Davne 1985. godine organizovana je prva izložba slika Vlahe Bukovca i njegovih učenika, nakon čega su postavljeni visoki izlagački kriterijumi koji traju i danas. Bijeljinci su u 35 godina imali priliku da, između ostalih, pogledaju radove Ismeta Mujezinovića, Franje Mraza, Branka Miljuša, Dragana Lubarde, Emira Dragulja, Paje Jovanovića, Save Šumanovića, odnosno autora čija su imena nezaobilazna na evropskoj i svjetskoj likovnoj sceni", naglasio je Miholjčić.

Ovogodišnji Umjetnički salon, uz veliku pojećenost, okupio je 19 autora, a jedna od njih je Dajana Perić, diplomirani likovni umjetnik i profesor Likovne kulture.

"Večeras sam se predstavila slikom koja je sinteza mog četvorogodišnjeg školovanja u Školi ikonopisa „Odigitrija“ i akademskog obrazovanja koje sam stekla na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Ovo je prvi Salon na kojem učestvujem i drago mi je što sam večeras upoznala mnogo mladih kolega koje imaju šta da pokažu", navela je Perićeva.

Nakon zvaničnog otvaranja 12. Umjetničkog salona, kustos Milijanko Miholjčić uručio je grafiku pod nazivom "Bijeljina" jednom od osnivača Galerije Radomiru Nikoliću.

Bijeljinska Galerija nosila je ime po poznatom slikaru Milenku Atanackoviću do 2007. godine, kada je preimenovana u Galeriju Centra za kulturu. Godine 2012, iz zgrade Gradske uprave premještena je u novoizgrađeni Centar za kulturu, gdje je projektovanjem dvije dodatne prostorije omogućeno izlaganje i vajarima, arhitektama, dizajnerima, kostimografima...

Galeriju su, u različitim periodima, uspješno vodili Dragan Zarić, Božidar Milijašević, Ifigenija Vasilić, Milijanko Miholjčić, a do sada je organizovano više od 300 izložbi i isto toliko djela nalazi se u fundusu ove ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije