Vizuelna umjetnost

Borba protiv fašizma pretočena u izložbu

Borba protiv fašizma pretočena u izložbu
Foto: N.N. | Borba protiv fašizma pretočena u izložbu

TREBINJE - Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov otvorio je u trebinjskom Kulturnom centru dokumentarnu izložbu "Put do pobjede - istorijski izvori svjedoče", koju ova ambasada i grad Trebinje priređuju povodom 75 godina od pobjede nad fašizmom.

Tema izložbe je oslobođenje zemalja jugoistočne Evrope od nacističke okupacije, a uz prateće tekstove i mape sa prikazima vojnih operacija, posjetioci su mogli da vide i jedinstvene arhivske fotografije i plakate iz tog vremena, koji se čuvaju u fundusu Državnog centralnog muzeja moderne istorije Rusije i Centralnog arhiva Ministarstva odbrane.

Ivancov je kazao da je Ruska Federacija mnogo zahvalna narodima bivše Jugoslavije za njihovo učešće u borbi protiv fašizma i njegovanje uspomene na sve koji su u toj borbi položili živote, visoko cijeneći tu tradiciju koja se baštini i njeguje u Republici Srpskoj.

"Bili smo tada zajedno, kada smo oslobađali Beograd, Banjaluku, a zajedno smo i danas, kad gradimo novi život u Evropi. Te bratske veze ostvarene tih godina pomažu nam sada da nastavimo da se družimo i budemo dobri prijatelji", poručio je Ivancov.

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak napomenuo je da je značaj izložbe poseban, jer se evropsko društvo već nekoliko decenija nalazi u procesu politički motivisane revizije 20. vijeka, posebno istorije Drugog svjetskog rata, gdje su na djelu pokušaji da se Sovjetski Savez kao velika sila pobjednica prikaže u drugačijem svjetlu.

U okviru istog programa je u bioskopu Kulturnog centra počela i dvodnevna revija ruskog filma - projekcijom epskog biografskog ostvarenja "Bitka za Sevastopolj".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije