Vizuelna umjetnost

Bosanski kulturni centar Tuzla niže uspjehe

Bosanski kulturni centar Tuzla niže uspjehe
Foto: Ilustracija | Bosanski kulturni centar Tuzla niže uspjehe

TUZLA - Bosanski kulturni centar (BKC) u Tuzli do juna ove godine posjetilo je 46.000 ljudi na 212 događaja, što je svojevrstan rekord za ovu ustanovu.

Do kraja godine najavljen je još niz kulturnih sadržaja.

Predstave, izložbe, koncerti, promocije i mnogi drugi sadržaji omogućili su da sve generacije nađu ponešto za sebe, a očekuje ih još mnogo toga.

"Imamo koncert Krunoslava  Kiće Slabinca 6. septembra, imamo 'Dane komedije', te Bijenale minijature, našu tradicionalnu manifestaciju koja promoviše minijaturu kao specifičan likovna izraz u umjetnosti", kazala je Mirela IbrahimovićMehanović, umjetnička direktorica BKCa.

Posebno zanimljivi biće "Dani komedije" sredinom septembra, kada će biti odigrano 10 komedija iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Publiku očekuju tuzlanske predstave "Mušica", zatim "Ocat i sin", "Rodijac", "Majka Nuru počesto izruži", "Hor bečkih dječaka", "Kao da me roda donijela", "Da li je to bila ševa", "Vicomafija iza rešetaka", "Savršen kroj" i "Pazi s kime spavaš".

"Željeli smo da našim sugrađanima 10 dana damo 10 predstava i da svako izabere ono što želi za sebe. Zahvaljujući pokroviteljima i sponzorima, omogućili smo da predstave budu po simboličnoj cijeni od pet maraka", pojasnio je Edis Bajić, generalni direktor BKCa.

Ova kulturna institucija pojačala je svoje produkcijske i koprodukcijske aktivnosti.

Trenutno rade predstavu "Plava boja snijega", koja će premijerno biti izvedena u oktobru povodom obilježavanje Dječje nedjelje. U predstavi igraju mladi glumci s Akademije dramskih umjetnosti Tuzla.

"Prvu sedmicu u oktobru obilježit ćemo kao Dane dječjeg stvaralaštva. Sa djecom iz predškolskog i osnove škole želimo napraviti nekoliko događaja, da nacrtaju i napišu svoje radove, da im ponudimo nekoliko predstava. Na taj način želimo biti otvoreni i dati podršku mladim ljudima", rekao je Bajić.

Pored toga, u okviru Bijenala minijature biće organizovana radionica za učenike srednjih škola, posebno tehničkih, kako bi se upoznali sa minijaturom.

Do kraja godine, između ostalog, u BKC će biti održani koncerti Aleksandre Radović te Amire Medunjanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije