Vizuelna umjetnost

Botičelijeva slika ispod više slojeva laka

Botičelijeva slika ispod više slojeva laka
Foto: Tanjug/AP | Botičelijeva slika ispod više slojeva laka

Britanski restauratori koji su radili na slici za koju se dugo smatralo da je imitacija remek-djela Sandra Botičelija utvrdili su da je riječ o originalu iz škole čuvenog italijanskog majstora.

Udruženje "English eritage" saopštilo je da su njihovi konzervatori došli do ovog otkrića nakon što su skinuli više slojeva laka sa slike "Madona i dijete sa narom", na kojoj je prikazana majka Hristova sa djetetom i narom u ruci. "Primijetio sam da slika podsjeća na radionicu samog Botičelija. U stilskom smislu bila je previše slična da bi bila imitacija. Period je bio odgovarajući, tehnički je korektna, a slikana je na topoli, materijalu koji je tada bio široko u upotrebi", rekla je konzervator Rejčel Turnbul.

Ona je za Radio BBC rekla da je pojava tih boja ispod slojeva bilo zaista fantastično iskustvo.

Stručnjaci su koristili rendgenske zrake i infracrveno zračenje da otkriju donje slojeve, uključujući izmjene originalnih linija, što je dalo ključ za njen pravi identitet.

Ovo je najbliža verzija originalnog remek-djela iz 15. vijeka koje se nalazi u firentinskoj galeriji Ufici.

Čuven zbog slika kao što su "Rođenje Venere" i "Primavera", Botičeli je uobičajeno pravio kopije svojih vlastitih djela kako bi ih prodao onima kojima se slika dopala, a koju su vidjeli na drugom mjestu.

Kao dio kolekcije koju je prikupio dijamantski magnat Julijus Verner iz 19. vijeka, slika će sada biti izložena u londonskoj Rangers haus galeriji 1. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije