Vizuelna umjetnost

Botičelijeva slika prodata za 92 miliona dolara

Botičelijeva slika prodata za 92 miliona dolara
Foto: Tanjug/AP | Botičelijeva slika prodata za 92 miliona dolara

Portret italijanskog renesansnog slikara Sandra Botičelija (1445-1510) prodat je za 92 miliona dolara na aukciji u Njujorku, oborivši rekord u cijeni djela ovog slikara.

Slika "Mladić sa rondelom", za koju se vjeruje da je naslikana 1470-ih ili 1480-ih, smatra se jednim od najljepših Botičelijevih portreta.

Prije same prodaje postavljala su se pitanja u vezi sa spremnošću globalnih kolekcionara da plate sumu od devet cifara za vrhunske radove u vrijeme pandemije virusa korona i promjenjivog tržišta.

Uspješna prodaja Botičelijeve slike mogla bi da poveća cijnu i drugih takvih slika u vrijeme kada mnogi kolekcionari umjetničkih djela traže novija djela poslijeratnih ili savremenih umjetnika, navodi BBC.

Na slici dijagonale 58x39 centimetara prikazan je mladić tinejdžer sa dugom zlatnom kosom kako sjedi i drži disk, ili rondelu, na kojem je prikazan svetac.

Rondela, koji prikazuje sveca sa podignutom desnom rukom, originalno je umjetničko djelo iz 14. vijeka koje se pripisuje slikaru Bartolomeu Bulgariniju.

Cijena Botičelijeve slike u rangu je umjetničkih djela Van Goga i Gustava Klimta.

Prethodni rekord u visini cijene Botičelijeve slike postignut je 2013. godine kada je "Madona i dijete sa mladim svetim Jovanom Krstiteljem" prodata za 10,4 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije