Vizuelna umjetnost

Brajan Ino u Sarajevu: Umjetnik čija djela imaju dokazano ljekovite efekte

Brajan Ino u Sarajevu: Umjetnik čija djela imaju dokazano ljekovite efekte
Foto: N.N. | Brajan Ino u Sarajevu: Umjetnik čija djela imaju dokazano ljekovite efekte

SARAJEVO - Brajan Piter Džordž Ino, zvijezda engleske vizuelne i muzičke umjetnosti, danas će u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine otvoriti postavku multimedijalne instalacije "77 Million Paintings".

Radi se o jednom od značajnijih imena svjetske muzičke scene. Iako široj javnosti uglavnom poznat po svojim albumima i saradnjama, Inovi umjetnički radovi u kojima propituje odnos tehnologije i umjetnosti i međusobni odnos vizuelnog i zvučnog aspekta, takođe jednako su bitni i popularni širom svijeta.

"Inov tim u danima iza nas izvršio je tehničke probe i testiranje kompjuterskog programa zaduženog za generisanje audio i video sadržaja instalacije. Videosegment instalacije čine radovi koje je Ino ručno oslikao na staklenim pločama, a osim zvučnog i vizuelnog sadržaja postavke, ovaj je umjetnik kreirao i opuštajući, ugodni i meditativni ambijent u glavnoj izložbenoj dvorani Historijskog muzeja BiH", saopšteno je iz ove institucije, u kojoj će Ino već sutra sa početkom u 17 časova održati predavanje, za koje vlada veliko interesovanje lokalne i regionalne publike. Predavanja Brajana Ina širom svijeta, kažu u Historijskom muzeju, opisana su kao zanimljiva, nepretenciozna i privlačna, te su zbog toga i vrlo posjećena. Ta predavanja, dodali su kustosi muzeja, poznata su po zanimljivosti ne samo zbog umjetnikove elokvencije, već i zbog lakoće kojom artikuliše neke od najkompleksnijih tema u umjetnosti i kulturi, i to na jednostavan i razumljiv način.

"Inova su predavanja kao uzbudljiva avantura u svijet saznanja i uvida o najvećim tajnama umjetnosti, ali isto tako i društva i vremena u kojem živimo", rečeno je o umjetniku čija će izložba biti centralni kulturni dogadaj ovog ljeta u široj regiji kada je u pitanju vizuelna umjetnost. Inove različite instalacije izlagane su u prestižnim galerijama svijeta, a o efektima istih svjedoče i instalacije urađene za bolnicu "Montefiori" u East Sussexu u Velikoj Britaniji.

"Uočivši umirujući efekat koji je instalacija imala na posjetioce izložbe u Brajtonu, ortopedski hirurg Robin Tarner inicirao je 2013. godine izradu dvije instalacije u spomenutoj bolnici. Prva je bila postavljena na recepciji i sastojala sa od osam monitora na kojima su projektovani kolaži različitih uzoraka i boja, dok je u pozadini diskretno svirala Inova ambijentalna muzika. Druga instalacija bila je namijenjena pacijentima u maloj prostoriji sa tri velika ekrana čiji je sadržaj podsjećao na Mondrijanove slike, a koju su koristili i osoblje i posjetioci", potvrđeno je iz Historijskog muzeja BiH u kojem će Inova izložba trajati sve do 29. avgusta, a za koju je, pored ove institucije, zaslužan i "British Council".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije