Vizuelna umjetnost

Britanski umjetnik prodaje grafit za tri miliona funti

Britanski umjetnik prodaje grafit za tri miliona funti
Foto: Instagram/banksy | Britanski umjetnik prodaje grafit za tri miliona funti

Britanski umjetnik Banksy nada se da će uspjeti prikupiti više od tri miliona funti za britanski NHS aukcijom svoga umjetničkog djela koje se, na početku pandemije misteriozno pojavilo u predvorju hitnog medicinskog prijema bolnice u Southamptonu, a njime je odao počast medicinskom osoblju.

Platno pod nazivom Game Changer, veličine jednog kvadratnog metra prikazuje dječaka koji se igra svojim najdražim superjunakom, lutkom u obliku medicinske sestre, dok su pored njega u kanti za smeće odbačeni Spiderman i Batman. U opštoj bolnici u Southamptonu slika se pojavila tokom prvoga vala pandemije koronavirusa, a na njoj piše:

“Hvala vam za sve što činite. Nadam se da će ovaj moj rad barem malo razvedriti ovo mjesto, premda je većinom crno-bijelo.”

Banksy sada na aukciji prodaje originalno platno da bi prikupio sredstva za britanski National Health Service, a reprodukcija djela ostaće u bolnici. Vrijednost slike u pretprodaji se procjenjuje na 2,5 do 3,5 miliona funti.

Katharine Arnold iz aukcijske kuće Christie’s rekla je da slika “nudi naznaku nade” i da predstavlja “lično priznanje svima onima koji se trude izmijeniti tok pandemije”.

“Game Changer je univerzalno priznanje svima onima koji se, na prvoj liniji bore sa pandemijom širom svijeta. Ovo je djelo počast snazi ​​i istrajnosti svih zaposlenika NHS-a i svojevrsni svjetionik za osoblje i pacijente bolnice”, dodala je.

Slika Game Changer je od ponedjeljka 8. marta do 15. marta izložena u londonskom sjedištu Christie’sa, a aukcija će se održati 23. marta.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije