Vizuelna umjetnost

Marko Kusmuk dobitnik prestižne nagrade "Zlatni Osten"

Marko Kusmuk dobitnik prestižne nagrade "Zlatni Osten"
Foto: Ustupljena fotografija | "Buđenje" Marka Kusmuka osvojilo prestižnu nagradu "Zlatni Osten"

SKOPLJE - Marko Kusmuk, sarajevski umjetnik sa beogradskom adresom, dobitnik je nagrade "Zlatni Osten", koju dodjeljuje prestižna međunarodna manifestacija "Osten Bienale crteža", Skoplje.

Internacionalni žiri, sa kustosom bijenala Emilom Aleksijevim na čelu, u konkurenciji 1.035 radova koje je predstavilo 336 umjetnika iz 52 zemlje, ovo prestižno priznanje dodijelio je Marku Kusmuku.

Svečana ceremonija dodjele nagrada je održana u Nacionalnoj galeriji Sjeverne Makedonije "Cifte Hammam" u Skoplju, kojoj je, osim velikog broja zvanica iz svijeta umjetnosti i medija, prisustvovao i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo da moj rad po mišljenju internacionalnog žirija zaslužuje 'Zlatni Osten'. Ovo bijenale postoji već 55 godina i za to vrijeme ugostili su i nagradili mnoge značajne umjetnike, poput Marine Abramovič, Josepha Koshutha, Vladimira Veličkovića, Joze Cijuha, Pierea Soulagesa i mnoge druge, pa mi je posebna čast da se i moj rad nađe među njihovim remek-delima", izjavio je Marko Kusmuk, koji je dobio nagradu za crtež "Buđenje".

Inače, Kusmuk je za svoja djela već dobio nekoliko priznanja u zemlji i inostranstvu i to Prvu nagradu za crtež fondacije "Vladimir Veličković", Veliku nagradu Udruženja likovnih umjetnika Srbije povodom 100 godina ULUS-a, kao i Prvu nagradu za crtež "Zlatni lav" u Veneciji na izložbi "Venis Lend" u organizaciji "Anonima Sogniatori".

Marko Kusmuk izlaže od 2007. godine, od kada je imao 24 samostalne izložbe u Srbiji, Njemačkoj, Italiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kini, Crnoj Gori, Makedoniji, a kolektivno je izlagao na više od 60 žiriranih izložbi u zemlji i inostranstvu - Kina, Japan, Italija, Njemačka, Turska, Danska, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina. U posljednje tri godine učestvovao u 16 značajnih međunarodnih i domaćih umjetničkih projekata.

Kompleksna i slojevita poetika jedna je od najupečatljivijih osobina radova ovog nadarenog umjetnika. Podjednako dobro se snalazeći i u malom i u velikom formatu, Kusmuk upotrebom bogatog slikarskog rječnika uspijeva da prikaže vječne teme.

Rođen je 1985. godine u Sarajevu, a na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na slikarskom odsjeku, diplomirao je 2007. godine. Magistrirao je 2008. godine u Rimu na Accademie di Belle Arti, odsjek slikarstvo. Doktorske studije završava 2016. godine odbranom disertacije sa radom/tezom pod nazivom "Likovna dekonstrukcija u dualizmu lica i naličja" u klasi prof. Miloša Šobajića.

Marko Kusmuk živi i radi u Beogradu, a kao samostalni umjetnik izražava se kroz slikarstvo i crtež.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije