Vizuelna umjetnost

Četiri godine Muzeja ratnog djetinjstva

Četiri godine Muzeja ratnog djetinjstva
Foto: Facebook | Četiri godine Muzeja ratnog djetinjstva

SARAJEVO - Muzej ratnog djetinjstva (MRD) obilježava četvrtu godišnjicu od otvaranja sedmicom otvorenih vrata, te je ulaz za sve posjetioce besplatan od 1. do 5. februara.

Za vikend, 6. i 7. februara, u muzeju će biti održan i niz radionica za djecu različitih uzrasta, ali i vođene ture s interpretacijom na znakovnom jeziku.

U četiri godine postojanja muzej je posjetilo više od 60.000 ljudi, a više od 15.000 djece učestvovalo je u edukativnim aktivnostima.

Muzej ratnog djetinjstva je za ovo vrijeme u BiH donio nekoliko međunarodnih nagrada, uključujući prestižnu Muzejsku nagradu Savjeta Evrope za 2018. godinu. Osim toga, muzej je nagrađen i specijalnim priznanjem u okviru izbora za najbolji slovenski muzej, te je bio finalista za godišnju nagradu Evropske muzejske akademije. Muzej je otvorio i svoju prvu kancelariju van BiH, u Kijevu, u Ukrajini, gdje istraživači muzeja rade u nekoliko regija zemlje na dokumentaciji iskustva djece čija djetinjstva je obilježio rat u istočnoj Ukrajini.

"Moramo biti zadovoljni kada pogledamo rezultate koje smo ostvarili u 2020. godini, a pogotovo s obzirom na okolnosti u kojima smo radili. Mnogi muzeji u svijetu nisu preživjeli pandemiju, a MRD je, iako izuzetno mlada institucija, i tokom pandemije nastavio rasti i razvijati se. Svjesni smo da će i 2021. godina biti izazovna za cijeli sektor, ali nastavljamo sa većinom naših planova i nadamo se da će se do kraja godine publika u potpunosti vratiti u muzeje", kaže Jasminko Halilović, osnivač Muzeja ratnog djetinjstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije