Vizuelna umjetnost

Čiji zid će krasiti portret mladog Mocarta

Čiji zid će krasiti portret mladog Mocarta
Foto: Agencije | Čiji zid će krasiti portret mladog Mocarta

Redak portret austrijskog kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta iz 1770. godine, biće krajem novembra ponuđen na aukciji u Parizu. U aukcijskoj kući "Kristi" procenjuju da će slika dostići cijenu između 800.000 i 1,2 miliona evra.

Jedan od samo četiri portreta mladog Mocarta, koja su naslikani za vrijeme umetnikovog života, je delo italijanskog slikara Đambetina Ćinjarolija iz Verone. Sliku je poručio general Pjetro Lugijati iz Venecije, a nalazi se u vlasništvu privatnog kolekcionara, prenosi RTS.

"Ono što tačno znamo jeste kada je portret naslikan. Bilo je to u januaru 1770. godine kada je Mocart imao 13 godina“, kaže direktorka Odjeljenja za stare majstore, aukcijske kuće "Kristi", Astrid Sentner Dultremon.

Ulje na platnu prikazuje Mocarta kako svira čembalo odjeven u crveni kaputić, s bijelom perikom na glavi, a pred njim je partitura.

"Veoma zanimljivo u vezi sa tim portretom jeste muzička kompozicija koju Mocart svira. To je jedino poznato, pa neki muzikolozi smatraju da je on tada svirao neku svoju kompoziciju. Napisao ju je kao veoma mlad", dodaje Astrid Sentner Dultremon.

U vrijeme kada je slika nastala, Mocart je putovao Italijom da bi tamo mogao da nastavi svoje umjetničko obrazovanje, a usput je održavao koncerte po cijeloj zemlji. Portret je naručio venecijanski bogataš Pijetro Luđijati nekoliko dana pošto je Mocart 1770. godine u Veroni održao koncert na orguljama. Venecijanac je bio impresioniran talentom mladog Mocarta koji je Italijom putovao u pratnji oca.

Portret će biti ponuđen na aukciji 27. novembra. Procjenjen je na 800.000 do 1,2 miliona evra, ali je teško predvideti za koju sumu će biti prodat.

Slavni austrijski kompozitor je rođen u Salcburgu 1756. godine, a živio je samo 35 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije