Vizuelna umjetnost

Crnogorska apstrakcija na svjetskoj sceni

Crnogorska apstrakcija na svjetskoj sceni
Foto: N.N. | Crnogorska apstrakcija na svjetskoj sceni

PARIZ - Na poziv predsjednika Salona "Nove realnosti" Oliviera di Pizioa da Crna Gora bude počasni gost na godišnjoj izložbi u Parizu, na otvaranje u prijestonicu Francuske otputovale su Lucija Đurašković, direktorica Muzeja i galerije Budve, i Senka Subotić, kustos izložbe Salona "Nove realnosti" u budvanskoj Modernoj galeriji "Jovo Ivanović".

"Nezavisne" su u avgustu tekuće godine pisale o pomenutoj izložbi i samom Salonu "Nove realnosti", koji ima preko 70 godina dugu tradiciju. Podsjećanja radi, ovaj salon internacionalnog karaktera danas okuplja preko 400 umjetnika, orijentisanih isključivo na apstrakciju, a u domenu slikarstva, vajarstva, crteža, skulpture, instalacije i fotografije.

Apstraktna djela umjetnika iz Crne Gore, nakon avgustovske izložbe, dakako nisu prošla nezapaženo ni kod francuskih kolega, te su se našla na velikoj godišnjoj izložbi Salona "Nove realnosti" u Parizu. Uloga selektora crnogorskih učesnika povjerena je Luciji Đurašković, a po njenom izboru u Parizu su se predstavili Dragan Karadžić, Vaso Nikčević, Nataša Đurović i Biljana Keković.

"Dragan Karadžić i Vaso Nikčević su završili akademiju u Beogradu, a Nataša Đurović i Biljana Keković učile su na Cetinju. S obzirom na to da je period njihovih studija bio u vrijeme zajedničke države, ovo značajno učešće ima i širi regionalni karakter, a pogotovo za Crnu Goru, koja se prvi put predstavila na ovom značajnom salonu tradicije duge 73 godine", kazala je Senka Subotić za "Nezavisne", dodajući da je izložbi u Parizu prisustvovao i Ivan Ivanišević, ambasador Crne Gore u Francuskoj, izrazivši pritom veliko zadovoljstvo pridavanjem značaja crnogorskim umjetnicima.

Umjetnici iz Crne Gore, dodaje Subotićeva, bili su počasni izlagači i dobili su počasno mjesto u katalogu Salona "Nove realnosti" pa su se njihovi radovi našli na prvim stranicama kataloga zajedno s radovima izlagača iz Kine, koji su takođe pozvani kao počasni gosti.

"Na stranicama kataloga se dalje našlo i preko 350 reprodukcija radova članova Salona 'Nove realnosti' iz cijelog svijeta. Najveću zahvalnost za poziv na učešće na ovom prestižnom salonu crnogorski umjetnici, JU Muzeji i galerije Budve, duguju profesoru Miliji Beliću, jednom od članova užeg odbora Salona 'Nove realnosti', na čiji prijedlog su pozvani, a sam Milija Belić godinu prije Salona 'Nove realnosti' imao je u budvanskoj Modernoj galeriji samostalnu izložbu", kaže Senka Subotić, koja je ujedno bila i kustos Belićeve izložbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije