Vizuelna umjetnost

DP RS: Mališani i zmaj Banjalukan u svijetu lutaka

DP RS: Mališani i zmaj Banjalukan u svijetu lutaka
Foto: Dječije pozorište Republike Srpske | DP RS: Mališani i zmaj Banjalukan u svijetu lutaka

BANJALUKA - Iako je, kao u svim pozorištima svijeta, i u Dječijem pozorištu Republike Srpske (DP RS) mala ljetna pauza, kako javljaju iz ove institucije, njihova vrata nikada nisu zatvorena.

"Naime, u ponudi Turističke organizacije grada Banjaluka uvijek je i prijedlog da mališani vide Muzej pozorišnih lutaka Dječijeg pozorišta. Zmaj Banjalukan bio je na čelu male kolone iz vrtića 'Ciciban', koja je danas stigla da vidi šta se sve krije u kući bajki i svijetu lutaka", saopštavaju iz DP RS.

Uz stručno vođenje Berine Šuščević, akademske slikarke i scenografkinje Dječijeg pozorišta, nastavlja se u saopštenju, djeca su naučila kakvim se sve lutkama služe glumci i šta su to marionete na kratke i duge konce, ginjoli i druge ručne lutke, javajke, plošne lutke, lutke za sjenke, kombinovane lutke sa maskama, maske.

"Ljubitelji lutkarstva u muzeju površine 300 m²  mogu da vide više od dvije stotine lutaka iz predstava našeg teatra, a koje su izrađene u periodu od 1982. do 2012. godine u najboljim svjetskim lutkarskim radionicama, od Praga, Sofije, Berlina, Varšave, Minska, Sankt Peterburga... One predstavljaju istorijsko ogledalo razvoja savremenog lutkarskog teatra s kraja druge polovine dvadesetog i prve decenije dvadeset prvog vijeka", javljaju iz nacionalnog teatra za djecu Republike Srpske.

Kako je javljeno dalje, kreaciju i izradu esponata u muzeju Dječijeg pozorišta Republike Srpske potpisuju  eminentna imena iz svijeta lutkarstva: Svila Veličkova, Marieta Golomehova, Stefka Kjuvlijeva, Vasil Rokomanov, Dilijana Parvanova, Ana Pulijeva, Iva Hadžijeva (Bugarska), Aleksandar Vahramejev, Valeri Račkovski (Bjelorusija), Kšištof Bijalek (Poljska), Karin Tifense (Njemačka), Marketa Černa, Jaroslav Milfajt (Češka Republika), Branko Stojaković (Hrvatska), kao i banjalučki lutkari Ahmed Bešić, Zoran Bjelošević i Berina Šuščević.

"Autori idejnog rješenja Muzeja pozorišnih lutaka su scenografkinja Dragana Purković Macan i arhitekta Jovana Romčević Šukalo", zaključuje se u saopštenju DP RS.

Podsjećamo, ansambl DP RS krajem prošlog mjeseca na velikoj sceni matične kuće završio je sezonu izvođenjem predstave "Jaje", a ponovni susreti s najmlađom publikom počinju tokom avgusta.

Iz DP RS naglašavaju da će u avgustu biti nastavljene probe za premijeru komada "Konjić Grbonjić" Petra Peršova u režiji rediteljke iz Beograda Ivane Dragutinović Maričić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije