Vizuelna umjetnost

"Dajak" fotoreporterke "Nezavisnih" doplovio do prvog mjesta

"Dajak" fotoreporterke "Nezavisnih" doplovio do prvog mjesta
Foto: N.N. | "Dajak" fotoreporterke "Nezavisnih" doplovio do prvog mjesta

BANJALUKA - Jelena Đurđević, fotoreporterka "Nezavisnih novina", fotografijom "Dajak" osvojila je prvo mjesto 23. klupske izložbe Univerzitetskog foto-kino kluba iz Banjaluke, koja je otvorena u utorak uveče u malom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor.

Na postavci se našlo 118 fotografija 27 autora, a pored prve, dodijeljene su dvije druge i tri treće nagrade.

Nagrade je dodijelio žiri u sastavu:

  • Dragan Prole, MF AUFBiH, EFIAP/p
  • Milorad Kascelan, MF AUFBiH, EFIAP/b
  • Ozren Božanović, KMF AUFBiH, AFIAP

Dvije druge nagrade pripale su Mileni Erceg sa fotografijom "Ognjen" i Predragu Božiću sa fotografijom "Krug života", i tri treće nagrade otišle su u ruke Vladimiru Tadiću za fotografiju "Line", Nemanji Bjelogrliću za fotografiju "Na granici" i Mladenu Aniću za fotografiju "Alone walker 3".

"Ova nagrada, kao i sve ostale, jako mi je draga. Radujem im se i one su pohvala za rad, na koji sam ponosna, posebno na fotografije koje su nastale u prethodne dvije-tri godine. Ovo je klupska izložba, sa izloženim radovima 27 autora, Univerzitetskog foto-kino kluba, koji je najuspješniji i najorganizovaniji klub u BiH. Čestitam i svim članovima kluba. Velika je ovo priča za nas i naš grad, fotografiju i kulturu", kazala je  Đurđevićeva.

Otkrila je da je fotografija "Dajak" nastala prošle  godine na "Dajak 4kross" trkama, te da joj je drago što je u domenu sportske fotografije, gdje do izražaja dolaze akcija, energija i snaga.

Kako kaže Đurđevićeva, fotografija je za nju kreativni izražaj autora u koji su utkane emocije, trenutak vremena, boje, autorov lični doživljaj i viđenje osobe ili predmeta koji fotografiše.

"Fotografija je danas broj jedan u svim segmentima života, bitna nam je brzina prenosa informacija, a kako slika govori više od hiljadu riječi, onda je sve jasno. Nove tehnologije donose i više mogućnosti, ali u osnovi kreativnost autora, svjetlo, tehnička ispravnost fotografije i likovni elementi su nešto što prolazi veoma visoke kriterije u kreativnoj fotografiji od samog nastanka pa sve do danas", ističe Đurđevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije