Vizuelna umjetnost

Pratite nas na Google news

Dalibor Brešo slika uljem na platnu i pravi ikone u duborezu

Dalibor Brešo slika uljem na platnu i pravi ikone u duborezu
Foto: Srna | Dalibor Brešo slika uljem na platnu i pravi ikone u duborezu
Srna

MRKONJIĆ GRAD - Dalibor Brešo iz Mrkonjić Grada u slobodno vrijeme, u svojoj tišini, slika različite motive uljem na platnu i tehnikom duboreza pravi ikone u drvetu.

Još kao osnovac otkrio je sklonosti ka crtanju, koristeći u najmlađim danima i prvim umjetničkim pohodima isključivo grafitnu olovku.

"Prvo sam crtao junake iz stripova koje smo u mlađim danima sa zadovoljstvom čitali. Poslije sam radio temperama na papiru, ali to nije trajan rad i više je za početnike", priča Brešo Srni.

On se prisjeća da su prave muke nastale kad je počeo da radi uljem na platnu jer je sve učio sam, bez ikakvih predavanja i profesionalnih instrukcija.

"Počeo sam slikati uljem prije desetak godina i malo je falilo da u startu odustanem. Nekako sam se snalazio, bio sam uporan bez obzira što sam išao težim putem, kojim i inače, po svojoj prirodi, idem", objašnjava Dalibor.

Brešo slika različite motive, počevši od pejzaža rodnog kraja do istorijskih tema, i uglavnom se prilagođava željama mušterija.

"Težim ka hiperrealizmu, a najviše volim istorijske motive. Inače, radim po željama, često se traže reprodukcije nekih slika, kao i portreti naših svetitelja. Interesantno je da sam više puta slikao patrijarha Pavla, koji, očigledno, ima poseban status u našem narodu", priča ovaj mrkonjićki umjetnik.

On objašnjava da pejzaže može uraditi za par dana, ali da mu je za pojedine slike potrebno i po nekoliko mjeseci.

"Na primjer, `Seobu Srba` sam radio četiri-pet mjeseci jer je puno likova i detalja. Slikanje nije kao svaki drugi posao, ne mogu uvijek raditi. Ako mi ne ide, sačekam pogodan i inspirativan trenutak", navodi Brešo.

Ikone u drvetu počeo je raditi tehnikom duboreza prije desetak godina, takođe sam, korak po korak. Za njihovu izradu koristi drvo, najčešće lipu, koju nabavlja kod lokalnih stolara.

"Radio sam duborez od tri-četiri centimetra. Nešto kao poluskulpura, mnogo je zahtjevno i sporo", kaže Brešo.

On naglašava da u stvaranju svojih unikatnih umjetničkih radova uživa, te da mu novac nije prva inspiracija.

"Zaista uživam u magiji četkica i boja koja ne prestaje, mada ne mogu poreći da mi je u posljednje vrijeme sve to i dobar izvor prihoda. Nemam tremu kad radim, a krajnji rezultat uvijek prevaziđe moja očekivanja", navodi Brešo.

Mušterija ima, kaže mrkonjićki umjetnik, a njegove slike i ikone stigle su i na druge kontinente.

Cijena slika kreće se od 300 do 700 KM, zavisno od motiva i formata, a cijena ikona je oko 400 KM.

Dalibor Brešo do sada je svoje radove predstavio samo na jednoj zajedničkoj izložbi mrkonjićkih lokalnih slikara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije