Vizuelna umjetnost

"Dani Srpske u Srbiji" sa manifestacijama u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu

"Dani Srpske u Srbiji" sa manifestacijama u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu
Foto: Pixnio | "Dani Srpske u Srbiji" sa manifestacijama u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu

BEOGRAD - Bogat i raznovrstan program manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", koju organizuje Predstavništvo Republike Srpske, danas će biti predstavljen u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu u 13.00 časova planirana je projekcija filmova studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci podržanih od Audio-vizuelnog centra Republike Srpske - "Guguto Memeto", "Očevina", "Kad zaboraviš juli" i "Dom kulture", saopšteno je iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Projekciji će prisustvovati ministar prosvete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, rektor Univerziteta umjetnosti u Beogradu Mirjana Nikolić, dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci Dragana Purković Macan i vršilac dužnosti direktor Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić.

U Ogranku Srpske akademije nauka i umjetnosti u Novom Sadu u 18.00 časova predstavnici Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) predstaviće četvrti i peti tom Enciklopedije Republike Srpske.

O Enciklopediji bi, kako je najavljeno, trebalo da govori predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović i generalni sekretar ove institucije Drago Branković.

Promociji će prisustvovati i Stojičićeva, Cicović i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku djelatnost Zoran Milošević.

Prije toga, u 15.30 časova Stojičićeva i Cicović sastaće se u Pokrajinskoj vladi sa pokrajinskim sekretarom za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku djelatnost Zoranom Miloševićem i pokrajinskim sekretarim za kulturu, javno informisanje i odnose sa vjerskim zajednicama Draganom Milošević.

Delegaciju Republike Srpske koju čine Stojičićeva, Kuzmanović, Branković i Cicović primiće u 16.45 časova u Gradskoj kući u Novom Sadu gradonačelnik Milan Đurić.

Program u Novom Sadu završava se u Kulturnom centru Novi Sad, gdje će od 20.00 časova glumci Gradskog pozorišta Gradiška igrati predstavu "Miropomazani".

Predstava je rađena prema tekstu Zorana Todorovića, reditelj je Slobodan Perišić, a igraju Aleksandar Stojković, Snježana Mišić, Pavle Pavić, Božana Kukilo, Admir Mešić, Isidora Radulović i Bojan Kolopić.

U Kragujevcu će se u Knjaževsko-srpskom teatru od 20.00 časova Kulturna scena "Male stvari" iz Trebinja predstaviti monodramom "Jefimija, Jelena Mrnjavčević", u kojoj igra Tijana Nikolić. Predstavu je režirao Željko Milošević prema tekstu Zvonimira Kostića, dok dramaturgiju potpisuje Aleksandra Vasiljević.

Delegacija iz Republike Srpske koju čine Milošević i Nikolićeva, te savjetnik i saradnik u Predstavnštvu Republike Srpske u Srbiji Anja Vukelić i Ana LJutić, razgovaraće od 18.30 časova u Upravi grada Kragujevca sa pomoćnikom gradonačelnika za kulturu i informisanje Anom Petrović.

Programi 11. manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", biće nastavljeni sutra u Kraljevu, Zrenjaninu i Kruševcu, a u narednim danima u Subotici, Somboru, Čačku, Bajinoj Bašti i Nišu, navodi "Tanjug".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije