Vizuelna umjetnost

Davno izgubljena slika Karavađa biće izložena u muzeju Prado u Madridu

Davno izgubljena slika Karavađa biće izložena u muzeju Prado u Madridu
Foto: Tanjug/AP | Davno izgubljena slika Karavađa biće izložena u muzeju Prado u Madridu

Muzej Prado u Madridu predstavio je danas sliku "Gle čoveka" italijanskog baroknog majstora Karavađa koja će ove nedjelje prvi put biti prikazana javnosti, ističući da je to jedno od najvećih otkrića u istoriji umjetnosti.

Trag o slici "Eče Homo" (Gle čovjeka) bio je izgubljen u 19. vijeku, prenio je Rojters.

Slika, koja se prvobitno pripisivala nepoznatom španskom slikaru, ponovo se pojavila prije tri godine, kada je trebalo da ode ispod čekića u Španiji za djelić svoje vrijednosti.

Karavađo, koji je umro 1610. u svojim kasnim 30-im nakon burnog života, bio je majstor za tehniku osvjetljenja svijetlo-tamno "kjaroskuro", prenosi Tanjug.

"Sada možemo u potpunosti da uživamo u svim nijansama, svim suptilnostima, ogromnoj ljepoti koju Karavađo izražava kroz svoju verziju Eče Homo", rekao je novinarima David Garsija Kueto, šef odjeljenja za italijansko i francusko slikarstvo pre 1800. godine u madridskom muzeju Prado.

Njegov novi vlasnik, međunarodni kolekcionar umjetničkih djela koji živi u Španiji, potpisao je ugovor sa muzejom da umjetničko djelo ostane izloženo do oktobra, a ugovor bi mogao da bude i produžen, jer je namjera vlasnika da trajno izloži sliku.          

Španija je 2021. blokirala aukciju slike nakon što su stručnjaci sugerisali da je to možda djelo Mikelanđela Merisija da Karavađa, a ne nepoznatog vršnjaka Španca iz 17. vijeka, za kojeg se mislilo da ju je naslikao.

Profesorka istorije umetnosti Marija Kristina Terzagi je zatim pronašla trag o slici do njenih prethodnih vlasnika, porodice političara iz 19. vijeka Evarista Pereza ​​de Kastra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije