Vizuelna umjetnost

Digitalna izložba povodom Dana grada i noći muzeja

Digitalna izložba povodom Dana grada i noći muzeja
Foto: Srna | Digitalna izložba povodom Dana grada i noći muzeja

Kustosi Muzeja Kozare pripremili su nekoliko digitalnih izložbi povodom Dana grada, kao i Međunarodnog dana i Noći muzeja, umjesto uobičajenih izložbi za brojne posjetice, što je ove godine nemoguće realizovati zbog virusa korona.

Direktor Muzeja Zoran Radonjić rekao je Srni da je među zanimljivim sadržajima dokumentarna izložba "Sjećanje na protu Simu Stojanovića", koju je priredila kustos istoričar Nataša Tošanović.

Autor dokumentarnih izložbi "Španska groznica u Prijedoru 1918. godine",

"Šezdeset godina od smrti Sretena Stojanovića 1898-1960 " i obilježavanje Dana komune u periodu od 1976-1991. godine je viši kustos muzeja Vedrana Adamović.

"Odjeljenje za etnologiju i viši kustos etnolog Marija Radaković predstaviće tekst i osvrt na knjigu ulaza muzeja kao inspiraciju koja nije vrijedna samo u tom dokumentarističkom smislu nego je ilustrovana i crtežima, te ima i određenu estetsku vrijednost", istakao je Radonjić.

Najmnogobrojnija je likovna zbirka koja u digitalnoj formi predstavlja izložbu grafika Branka Miljuša, a priredio je kustos zbirke Aleksa Milić. Tu je i arheološka izložba "Grčko-ilirski šljemovi, nekropola Čarakovo", koju je pripremila kustos arheološke zbirke Daniela Radosavac.

Svi ponuđeni sadržaji mogu se pogledati na sajtu Muzeja Kozare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije