Vizuelna umjetnost

Djela Monea i Pikasa dostupna jednim klikom

Djela Monea i Pikasa dostupna jednim klikom
Foto: N.N. | Djela Monea i Pikasa dostupna jednim klikom

Mikelanđelo je rekao da kada pripada umjetnosti, tada konačno potpuno pripada i samom sebi. A najveći dio umjetnosti ovoga svijeta i dio duše poznatih umjetnika danas živi u pariskim muzejima.

Slike Franciska Goje, Pola Sezana, Kloda Monea te brojnih drugih velikana već godinama borave u riznicama kulturnih institucija Grada svjetlosti, izložene kako bi zaljubljenici u umjetnost mogli uživati u njima.

Zahvaljujući instituciji "Paris Musées", koja okuplja 14 gradskih muzeja, uživanje u remek-djelima svjetske umjetnosti odsad će biti još jednostavnije.

Institucija "Paris Musées" protekle sedmice je na svojoj internet stranici objavila fotografije 321.178 umjetničkih djela, uključujući fotografije, slike, novčiće i grafike, od kojih njih čak 150.000 spada u kategoriju javnog dobra, što znači da ih korisnici mogu potpuno besplatno skinuti i to u visokoj rezoluciji (300 dpi), sasvim dovoljnoj da dnevni boravak ukrasite jednim Moneom ili Pikasom.

I ne samo to! S obzirom na to da se radi o javnom dobru, te je fotografije moguće koristiti i u komercijalne svrhe bez ikakve finansijske naknade, stoji u saopštenju za medije.

Uz to, korisnici odsad mogu pregledati i specijalno uređene digitalne izložbe, te na taj način jednostavno, trajno i besplatno koristiti fotografije u visokoj rezoluciji kao pomoć u istraživanju, predavanju i publikacijama, stoji u saopštenju.

"Second Canvas" aplikacija

Institucija "Paris Musées" takođe je napravila aplikaciju "Second Canvas" u cilju što lakšeg i boljeg približavanja umjetnosti svima koji uživaju u njoj. Naime, nova aplikacija omogućava gledanje građe muzeja do najsitnijih detalja na mobilnim telefonima i tabletima.

U aplikaciji možete da vidite poteze četkice i čuda u tehničkom izvođenju najvećih umjetničkih djela do najsitnijih detalja, čak i one dijelove u uglovima koje niko ne primjećuje.

Digitalizacijom, koja je izvršena najnovijom tehnologijom, ove izuzetno kvalitetne slike je moguće uvećavati do najsitnijih detalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije