Vizuelna umjetnost

Pratite nas na Google news

Djela Uroša Đurića u muzeju Albertina u Beču

Djela Uroša Đurića u muzeju Albertina u Beču
Foto: V. Tripić | Djela Uroša Đurića u muzeju Albertina u Beču
Tanjug

Sedam djela beogradskog umjetnika Uroša Đurića iz ciklusa "Bespredmetni autonomizam" nastalih od 1995. do 1997. godine, uvrštena su u stalnu postavku muzeja Albertina u Beču.

Đurićev opus je od najranijih dana prisutan na međunarodnoj sceni, dok su njegovi radovi počev od 2001. predstavljani u Austriji u okviru samostalnih i kolektivnih izložbi u najznačajnijim institucijama kao i u brojnim publikacijama, a djela su mu zastupljena i u tamošnjim kolekcijama Museum Moderner Kunst Sammlung Ludwig u Beču i EVN sammlung u Maria-Enzersdorf.

Đurićev rad je tokom višedecenijske aktivnosti prezentovan od strane brojnih domaćih i internacionalnih kustosa kao i vodećih specijalizovanih art-magazina širom svijeta.

Aktivno izlaže od 1989. godine, a radovi mu se nalaze u mnogobrojnim javnim i privatnim kolekcijama širom Evrope i SAD.

Muzej Albertina je osnovao vojvoda Albert od Saksonije-Tešena 70-ih godina 18. vijeka, a smješten je u palati nadvojvode Albrehta u središtu grada u neposrednoj blizini čuvene Bečke državne opere i hotela Saher.

U muzeju se između ostalih čuvaju djela Leonarda da Vinčija, Mikelanđela, Rafaela, Peter Paul Rubensa, Oskara Kokoške, Rembranta, Albrehta Direra, Gustava Klimta i Egona Šilea.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije