Vizuelna umjetnost

Djelo Nadežde Petrović nakon 100 godina u Zagrebu

Djelo Nadežde Petrović nakon 100 godina u Zagrebu
Foto: Ustupljena fotografija | Djelo Nadežde Petrović nakon 100 godina u Zagrebu

​ZAGREB - Izložba za slijepa i slabovida lica "Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović" otvorena je u četvrtak uveče u Tiflološkom muzeju u Zagrebu, a u saradnji ove institucije, Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) i Galerije Nadežde Petrović u Čačku uz podršku Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu.

Povodom ove posebne izložbe upriličena je i gostujuća predstava "Nenapisana pisma" - monodrama u izvođenju Vanje Milačić inspirisana slojevitom ličnošću ove znamenite slikarke, njenim emotivnim i umjetničkim nedoumicama, te predstavlja i svojevrsno obraćanje velikom umjetniku Ivanu Meštroviću, njenom velikom prijatelju.

Kako je saopšteno iz MSU RS, na izložbi su predstavljene četiri prilagođene slike, te je izložena i replika Meštrovićevog spomenika Nadežde Petrović koji je bio lični poklon Ivana Meštrovića gradu Čačku. 

"Repliku spomenika izradili su učenici Umetničke škole u Čačku, a osobama oštećenog vida dostupna je dodirom. Sva djela su dopunjena objašnjenjima na Brajevom pismu, audio-vodičima i taktilnim reprodukcijama koje je osmislio i izradio grafički dizajner Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Nemanja Mićević", naveli su iz MSU RS.

Na otvaranju ove izložbe publici su se obratili direktorica Tiflološkog muzeja u Zagrebu Nina Sivec, direktor Umetničke galerije Nadežde Petrović Branko Ćalović, direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković, dok je izložbu proglasio otvorenom potpredsjednik Srpskog narodnog vijeća i zastupnik u Saboru Republike Hrvatske Boris Milošević.

Otvaranju su, navode iz MSU RS, prisustvovali zvaničnici Republike Srbije državni sekretar Ministarstva kulture Republike Srbije Miodrag Ivanović i načelnik Odeljenja za savremeno stvaralaštvo u Ministarstvu kulture Republike Srbije Mladen Vesković. Moderator cjelokupne večeri bila je Željka Bosnar Salihagić.

"Iznimno mi je drago što večeras predstavljamo ovaj iznimno važan međunarodni projekt izložbom 'Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petović'. Možda vam se čini opsegom da je u pitanju mala izložba, ali je ova izložba velika za osobe oštećena vida pri čijoj je realizaciji korištena metodologija koja se oslanja na najsuvremenije pristupe prilagodbe umjetničkih djela osobama oštećena vida utemeljenih na svjetski recentnoj literaturi, a čiji rezultat vidite sada ovdje", kazala je prilikom otvaranja izložbe u četvrtak naveče Nina Sivec, direktorica Tiflološkog muzeja. 

Nakon nje, riječ je uzeo Branko Ćalović, direktor Umetničke galerije Nadežde Petrović u Čačku, te napomenuo važnost ovakvih saradnji u regionu, posebno naglasivši veličinu srpske umjetnice Nadežde Petrović.

"Posebno mi je zadovoljstvo što je zagrebačka publika posle više od 100 godina u mogućnosti da vidi Nadeždina dela i to prvo kroz monodramu 'Nenapisana pisma', koja je predstavljala svojevrsni uvod ove veoma značajne izložbe, ali i približila svima vama ličnost Nadežde Petović kao i obostrano poštovanje i uvažavanje koje su imali ova velika slikarka i čuveni hrvatski vajar Ivan Meštrović, da vam približimo ličnost žene koja se izborila za sopstvene stavove i stavove umetnika, ali i žene koja je lično podržavala umetnika sa ovih prostora", rekao je Ćalović.

Prilikom obraćanja gostima direktorica MSU RS Sarita Vujković je srdačno pozdravila prisutne i zahvalila na nastavku ove važne saradnje.

"U ime Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske želim da zahvalim jer smo dio ovog važnog međunarodnog projekta. Tiflološki muzej i naš muzej sarađuju od 2014. godine i ta saradnja je rezultirala sa nekoliko izložbi koje su gostovale širom regiona, a ovaj projekat je začet tokom velike retrospektivne izložbe Nadežde Petrović koja je nakon Narodnog muzeja Srbije gostavala u Muzeju savremene umejtnosti Republike Srpske. Ova prilagođena djela predstavljaju jedan novi muzeološki način i pristup u sagledavanju umjetničkih djala, a samim tim i djela Nadežde Petrović. Izložba je osmišljena kako bi bila dio stalne postavke Spomen-sobe Umetničke galerije Nadežde Petrović u Čačku", istakla je Vujkovićeva.

Izložbu je zvanično otvorio potpredsjednik Srpskog narodnog vijeća i zastupnik u Saboru Republike Hrvatske Boris Milošević, koji se posebno osvrnuo na značajnu saradnju tri institucije. 

"Ovom monodramom i izložbom smo pokazali da su umjetnost i kultura dostupni svima. Ime Nadežde Petrović je veliko i iznimno značajno, a njeno slikarstvo nas je ovom prilikom okupilo u ovolikom broju i na najbolji način povezalo tri zemlje u regionu", zaključio je Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije