Vizuelna umjetnost

Dragaševa izložba: Prepoznatljiva linija i energija izvajanog Erosa

Dragaševa izložba: Prepoznatljiva linija i energija izvajanog Erosa
Foto: N.N. | Dragaševa izložba: Prepoznatljiva linija i energija izvajanog Erosa

BANJALUKA - Povodom 15 godina od smrti Slobodana Dragaša, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske (NUB RS) upriličila je izložbu njegovih radova. Poštovaoci Dragaševe umjetnosti ovoga puta će imati priliku da vide i neke od radova iz najranijeg stvaralačkog opusa ovog umjetnika.

"Bilo da je u pitanju olovka, grafika ili tuš, svi Dragaševi crteži nose prepoznatljivu liniju i energiju izvajanog Erosa, kao sile koja na okupu drži i vezuje čitav univerzum. Da čulnost, kroz harmoniju muškog i ženskog principa, za Dragaša predstavlja zapravo inicijaciju u besmrtnost, svjedoče i njegovi ljubavnici koji se, dobivši krila, pretvaraju u anđele", saopšteno je iz NUB RS.

Dio postavke, navedeno je u nastavku, je i kamena skulptura Davida Štrpca.

Ovaj eksponat, koji se i tematski i vrstom izdvaja od ostatka izložbe, našao je svoje mjesto ispred Sobe sjećanja na Petra Kočića. Izložbu su priredili Vanja Šmulja i Renato Rakić, a postavka u centralnom holu NUB RS traje do 31. maja 2021. godine.

Slobodan Dragaš (1957-2006) bio je prvi banjalučki akademski vajar. Školu primijenjenih umjetnosti, Odsjek kamen, završio je u Splitu 1978, a Akademiju likovnih umjetnosti, Odsjek vajarstvo, u Sarajevu 1984. godine. Pored vajarstva, bavio se slikarstvom, grafičkim dizajnom i pedagoškim radom. Ostavivši legate Muzeju savremene umjetnosti, Banjalučkoj eparhiji i Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, darovao je svome gradu sve na čemu je za života radio.

U sklopu izložbe, od 23. aprila, za sve zainteresovane biće organizovane slikarske radionice u prostorijama Ruskog kulturnog centra Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

"JU Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, u saradnji s akademskim slikarom Renatom Rakićem i Školom crtanja i slikanja 'Dragaš', organizuje slikarske radionice za sve zainteresovane", istaknuto je u saopštenju biblioteke.

Podsjećamo, Školu crtanja i slikanja Slobodan Dragaš oformio je još 1990. godine, da bi nakon njegove smrti ovu školu kao uspomenu na svog mentora nastavio da vodi Renato Rakić.

"Kao vid nedostatka u obrazovnom programu, Slobodan je pokrenuo niz radionica iz oblasti likovne umjetnosti. Slikanje, vajanje, crtanje, fotografija i grnčarija bili su sastavni dio programa. Program je obuhvatao i pripreme za upis na fakultet, na arhitekturu, slikarstvo i grafički dizajn. Taj program sam, kao i atelje, naslijedio i nastavio s radom", riječi su Renta Rakića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije