Vizuelna umjetnost

Drugi Fasada festival donosi boje na ulice Sarajeva

Drugi Fasada festival donosi boje na ulice Sarajeva
Foto: Ustupljena fotografija | Drugi Fasada festival donosi boje na ulice Sarajeva

SARAJEVO - U Sarajevu se ove sedmice održava drugo izdanje Fasada festivala, festivala ulične umjetnosti u Sarajevu, a u organizaciji Udruženja Obojena klapa.

Nakon prošlogodišnjeg festivala koji je imao za cilj promociju bh. umjetnica i umjetnika, te rezultirao sa 12 velikih murala u različitim dijelovima Sarajeva, ovogodišnje izdanje festivala posvećeno je uličnoj umjetnosti i obrazovanju,

"Pod motom 'Slikamo, obrazujemo, mijenjamo', realiziran je niz aktivnosti u sklopu umjetničkog, edukativnog i diskurzivnog programa. U Stolariji Narodnog pozorišta hrvatska umjetnica Alba Miočev započela je oslikavanje murala, dok francuski umjetnik Koga One mural oslikava na 'Zetri'. Realizirane su i dvije radionice, 'Graffiti: Od taga do umjetničkog izraza' i 'Od platna do fasade: Radionica izrade skica za murale' u kojima je učestvovalo preko 50 mladih ljudi i djece", navodi se u saopštenju Udruženja Obojena klapa.

Dalje navode da nakon održanog javnog razgovora sa umjetnikom Koga One, te prezentacije studije slučaja grada Prištine i njegove scene ulične umjetnosti, nastavak Festivala donosi panel diskusiju pod nazivom "Sarajevo street art: Kako prevazići birokratiju?" i projekcija filma.

U sklopu festivala 14. oktobra, s početkom u 19 časova u sarajevskoj Galeriji Manifesto biće predstavljen i eksperimentalni participativni umjetnički projekat pod nazivom "#".

Fasada festival biće zatvoren 15. oktobra cjelodnevnim događajem - "Graffiti jam", na kojem će uz muziku i opuštenu atmosferu preko 30 regionalnih umjetnika oslikavati grafite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije