Vizuelna umjetnost

Dučićev legat u novom ruhu

Dučićev legat u novom ruhu
Foto: Ustupljenja fotografija | Dučićev legat u novom ruhu

TREBINJE - U Muzeju Hercegovine započeli su radove na uređenju prostorije u kojoj je smješten Dučićev legat s umjetničkom zbirkom koju je najpoznatiji Trebinjac poklonio svome rodnom gradu, a paralelno s ovim, izvode se i radovi u prizemlju zgrade muzeja, gdje su pronađeni ostaci starog Trebinja, s bedemom i kaldrmama.

Direktorica Muzeja Hercegovine Ivana Grujić kaže da je iskorišteno organizovanje  izložbi o Dučiću u Beogradu i Banjaluci, tokom kojih su predmeti iz ove zbirke prenošeni u ove gradove, što je je bila prilika da se pokrene rekonstrukcija samog prostora postavke.

"Skinuti su malteri sa zidova na južnoj strani, gdje je ostala ljepota hercegovačkog kamena kojim je zgrada rađena, pa će taj kamen kao simbol Hercegovine ubuduće  dominirati prostorom Dučićevog legata", kaže ona.

Dodaje da se radi i na sanaciji podova, a uvodi se i nova vrsta grijanja i hlađenja, koja će omogućiti da se s fasade zgrade muzeja skinu i preostali klima-uređaji koji narušavaju njen izgled. Kao važan segment radova Grujićeva ističe i sanaciju podrumskih prostorija muzeja, ispod kojih se, kako kaže,  krije neprocjenjivo bogatstvo koje je svjedok burne i duge istorije Trebinja.

"Kada smo u podrumskim prostorijama podigli pod, ukazalo nam se jedno staro Trebinje i zidovi koji se nastavljaju na već otkrivene kamene zidove ispod tornja muzeja, tako da planiramo da na tom dijelu stavimo staklo da svi posjetioci i građani Trebinja vide šta se krije ispod zgrade muzeja, koja je sama po sebi veoma interesantna", kaže Grujićeva.

Ona se nada će uz pomoć lokalne uprave i resornog ministarstva, zajedno s drugim donatorima, uspjeti privesti kraju sve ove započete radove i kao dobar primjer donatorstva navodi Italijanku Karmelu Skarano Maračić iz Barija, koja je, kao veliki zaljubljenik u Dučićev život i djelo, putem Fondacije "Sestosenso" uplatila 3.000 evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije