Vizuelna umjetnost

Duh Kine u Doboju, izložba fotografija o čaju

Duh Kine u Doboju, izložba fotografija o čaju
Foto: N.N. | Duh Kine u Doboju, izložba fotografija o čaju

Kako se priprema i pije čaj u Kini u petak su mogle da saznaju Dobojlije koje su posjetile izložbu fotografija koju je u saradnji s Konfučijevim institutom Univerziteta u Banjaluci organizovala dobojska Ekonomska škola u ovdašnjoj galeriji Centra za kulturu i obrazovanje.

Mi konzumiramo više vrsta čajeva i dijelimo ih u šest glavnih grupa, kaže Šen Li, direktorka Konfučijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, a najpoznatiji su crni čaj, zeleni...

"Što se tiče dama, preporučuje se da se u ljetnom periodi pije zeleni čaj zato što je osvježavajući, a zimi se više preporučuje konzumiranje crnog čaja zato što zagrijava organizam. Kada govorimo o proceduri pripreme čaja, mi u Kini polažemo važnost samoj pripremi pri čemu je to svojevrsna ceremonija pripremanja čaja. Tom prilikom zagrijavamo šoljice prije nego što čaj pripremimo, prokuvamo vodu, znači sve je to na poseban način, ta čitava jedna ceremonija i na kraju ispijanja", pojasnila je Šen Li, te dodaje da joj je omiljeni zeleni čaj.

 Kao stipendista kineske vlade prije dvije godine u Pekingu i Šangaju je boravila Tijana Vasiljević Stokić, direktorka Ekonomske škole, te je imala priliku da uživa u kineskom čaju.

"Neki su jači, neki su slađi, neki su možda gorči, zavisi od ukusa", prisjetila se Vasiljević Stokićeva.

Da li pije čaj sedma sila pitala je i Miloša Bukejlovića, predsjednika Skupštine grada Doboja.

"Čaj bez kojeg ne mogu ne postoji, ali tehnički držimo se ovih lokalnih, provjerenih čajeva, kao što su nana i kamilica, a eventualno ako idemo nešto egzotičnije, onda to opet bude zeleni čaj kao provjerena varijanta", rekao je Bukejlović.

Ljubiša Preradović, jedan od organizatora izložbe kazao je da je na 18 panoa predstavljeno 36 fotografija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije