Vizuelna umjetnost

Duša Sarajeva prikazana kroz slikarsko platno

Duša Sarajeva prikazana kroz slikarsko platno
Foto: Ustupljena fotografija | Duša Sarajeva prikazana kroz slikarsko platno

SARAJEVO - Stalna postavka umjetničkih djela Muzeja Sarajeva pod nazivom "Sarajevo kao imaginacija" autora Hamdije Dizdara biće otvorena 4. aprila u Maloj galeriji Brusa bezistana, sa početkom u 12 časova.

Kako saopštavaju iz Muzeja Sarajeva, izložba će prikazati umjetnička djela sa motivima Sarajeva u rasponu od gotovo 150 godina, od 1864. do 2011. godine.

"Na izložbi će biti predstavljena 22 umjetnička djela korifeja bh. likovne scene poput Voje Dimitrijevića, Safeta Zeca, Gabrijela Jurkića, Romana Peztrovića, Petra Tiješića, Hakije Kulenovića, Špire Bocarića, Ismeta Rizvića, Mice Todorović, Fuada Arifhodžića, Dobrivoja Beljkašića, Marija Mikulića, Franje Likara i drugih", navode organizatori.

Dodaju da se mogu očekivati raznoliki motivi od detalja gradskih mahala, preko panoramskih pogleda, do unutrašnjosti sarajevskih kuća, te da izložena djela pored umjetničke imaju i dokumentarnu vrijednost.

"Sarajevo se jednostavno da slikati. Jer u oku posmatrača ono nikad nije isto. To je grad koji svakodnevno doživljava svoju renesansu. Muzej Sarajeva je od 1949. godine u traganju za različitim slikarskim viđenjima duše Sarajeva, želeći da prati razvoj umjetničke scene Bosne i Hercegovine u kojoj se rađaju oni slikari koji se osjećaju Sarajlijama, uspio pronaći modele i mogućnosti da dođe do njihovih djela", saopštili su iz Muzeja Sarajeva.

Navode da ova izložba predstavlja jedan od programa  u okviru obilježavanja 75 godina Muzeja Sarajeva.

"Na otvorenju će govoriti Dragan Golubović i Amra Madžarević, dok će prisutne pozdraviti i direktorica Muzeja Sarajeva Indira Kučuk-Sorguč", zaključili su iz Muzeja Sarajeva.

Izložba će biti postavljena u Maloj galeriji Brusa bezistana svakog dana, osim nedjeljom, od 10 do 16 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije