Vizuelna umjetnost

Dvije umjetnosti Saše Karalića pred Banjalučanima

Dvije umjetnosti Saše Karalića pred Banjalučanima
Foto: N.N. | Dvije umjetnosti Saše Karalića pred Banjalučanima

BANJALUKA - Roman "Tri znaka kruga" autora Saše Karalića predstavljen je u srijedu uveče u Vijećnici Banskog dvora, a prije promocije knjige u Malom izložbenom salonu otvorena je izložba "Kvadrat" ovog umjetnika, a ovaj događaj u saranji sa Banskim dvorom, organizovalo je Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti Imperativ.

O romanu su govorili Željko Radinković i autor, a moderator je bila Tanja Stupar Trifunović.

Kako je saopšteno iz Imperativa, ovi događaji dio su programa "Mali noćni razgovori" koji ima za cilj da "u službi književnosti" budu obuhvaćene i muzička, dramska i vizuelna umjetnost.

Saša Karalić je likovni umjetnik i pisac. Najprisutnija tema u njegovom radu je odnos javnog diskursa prema vladajućoj ideologiji. Njegov prvi roman "Tri znaka kruga" objavila je beogradska "Geopoetika" 2020. godine. Karalić je redovni predavač na umjetničkoj akademiji Gerrit Rietveld u Amsterdamu.

"Tri znaka kruga se vezuju uz crtež o kojem se govori u centralnom dijelu romana i koji prikazuje tri kruga koji se presijecaju. Radi se o karmelićanskom crtežu koji predstavlja osnovne elemente njihovog učenja: zajednicu, službu i molitvu. Tek u presjeku krugova, kažu karmelićani, u međudjelovanju elemenata, čovjek može da pronađe svoju svrhu na zemlji. Nosioci radnje su tri lika od kojih su dvojica smještena u vrijeme Drugog svjetskog rata, a treći u današnje doba. Istorijski okvir u romanu je važan, ali glavni fokus je na likovima i njihovim sudbinama", kazao je Karalić. Projekat "Kvadrat" se u romanu spominje kao dio opisa scene u jednom minhenskom izložbenom prostoru. Ono što ga vezuje uz roman je propitivanje odnosa između simbola i kolektivnog sjećanja, između jezika i znaka i načina na koji znak učestvuje u stvaranju određenog ideološkog diskursa.

"Kvadrat" se sastoji od tridesetmetarskog znaka i kratkog filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije