Vizuelna umjetnost

Pratite nas na Google news

Egipat stao na put prodaji Tutankamona

Egipat stao na put prodaji Tutankamona
Foto: Ilustracija | Egipat stao na put prodaji Tutankamona
David Jojić

Egipat je pokušao da zaustavi aukciju 3.000 godina stare kamene skulpture poznatog faraona Tutankamona u Londonu, a aukcijska kuća "Christie's" je izjavila da je njena prodaja legalna. Smeđa statua od kvarcita trebalo bi da bude prodata na aukciji u julu za više od pet miliona dolara, kažu u agenciji.

U saopštenju koje je izdalo egipatsko ministarstvo spoljnih poslova navodi se da su zahtijevali da aukcijska kuća dostavi dokumenta koja dokazuju vlasništvo te statue, te da su se obratili britanskim vlastima i UNESCO-u da zaustave prodaju statue i drugih egipatskih objekata uključenih u aukciju. U saopštenju se dodaje da Egipat ima pravo na statuu na osnovu sadašnjih i prethodnih zakona.

Prema zakonu iz 1983. godine koji reguliše vlasništvo nad antikvitetima, svi drevni predmeti pronađeni u toj zemlji smatraju se državnom imovinom, izuzev antikviteta čije je vlasništvo ili posjedovanje već utvrđeno u vrijeme stupanja na snagu ovog zakona.

Egipat odavno nastoji da vrati kući antikvitete koje smatra državnom imovinom.

Agencija "Christie's" je u međuvremenu branila svoj proces prodaje time da se statua koja je izložena posljednjih 30 godina prodaje iz kolekcije "Resandro", jedne od najpoznatijih svjetskih privatnih kolekcija egipatske umjetnosti.

Kolekcija "Resandro" sadrži mermerne statue iz antičkog Rima, oslikani drveni egipatski kovčeg i bronzanu statuu egipatske mačke.

"Tutankamonovu statuu je 1985. godine nabavio minhenski trgovac Hajnc Hercer. Prije toga, Jozef Mesina, austrijski trgovac, sedamdesetih ju je kupio od princa Vilhelma fon Turna, koji ju je imao u svojoj kolekciji", navodi se u saopštenju agencije. Za mnoge, Tutankamon je najveći simbol slavnog drevnog Egipta.

Hauard Karter je 1922. u Dolini kraljeva otkrio faraonovu gotovo netaknutu grobnicu, koja se nalazi na zapadnoj obali rijeke Nil u Luksoru.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije