Vizuelna umjetnost

Eksponat NUB BiH još dvije godine u Kući evropske istorije u Briselu

Eksponat NUB BiH još dvije godine u Kući evropske istorije u Briselu
Foto: Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine | Eksponat NUB BiH još dvije godine u Kući evropske istorije u Briselu

BRISEL - Kuća evropske istorije u Briselu i Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUB BiH) potpisali su ugovor o produženju posudbe vrijednog eksponata iz NUB BiH, koji je uvršten kao dio stalne postavke Kuće evropske istorije još od 2019. godine.

Ovu postavku čine posuđeni eksponati muzeja, biblioteka, arhiva iz cijele Evrope, među kojima su i eksponati iz fondova Specijalnih zbirki NUB BiH, koji su prvi put izloženi 2017. godine u ovoj kulturnoj instituciji.

"Knjiga o Bruegelu jedna je od rijetkih knjiga spašenih iz Narodne biblioteke u Sarajevu, koja se nije pretvorila u komadiće pepela nakon granatiranja zgrade Vijećnice 1992. godine, a koja je danas izložena u Kući evropske istorije (HEH). Ova knjiga ostaje u pozajmici Kuća evropske historije i naredne dvije godine, do 2. novembra 2026. godine. U crkvi u Briselu, gdje je sahranjen Peter Bruegel stariji, u povodu obilježavanja 450 godina od njegove smrti, organizirano je nekoliko izložbi, tokom posljednjih godina", saopšteno je iz NUB BIH.

Dalje je navedeno da izložbene zbirke, rukopisi i knijge koje NUB BiH s ponosom baštini, čuva i daje na korištenje Kući evropske istorije prezentuju kulturno i historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine - one su čuvar dijela nacionalnog i dokumentarnog nasljeđa i središte za njegovo korištenje i jedna od prepoznatljivih komponenti koje čine dio kulturnog identiteta BiH.

"Transnacionalna zbirka Kuća evropske istorije, izložbe i programi pružaju neočekivana i nadahnjujuća iskustva. Prikazuje i prikuplja historiju evropske integracije i njenih temelja. Kultno je mjesto susreta, a njeno višedimenzionalno tumačenje prošlosti nastoji odgovoriti na pitanja relevantna za današnju Evropu", zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije