Vizuelna umjetnost

"Ermitaž" - riznica svjetskog umjetničkog blaga na video-snimku

"Ermitaž" - riznica svjetskog umjetničkog blaga na video-snimku
Foto: N.N. | "Ermitaž" - riznica svjetskog umjetničkog blaga na video-snimku

Snimak koji prikazuje najveća djela svjetske i ruske umjetnosti traje skoro pet i po sati, te svim ljubiteljima umjetnina koji trenutno nisu u mogućnosti da putuju omogućava da ovako uživaju u virtuelnoj šetnji hodnicima i galerijama

"Ermitaž", muzej smješten u ruskom Sankt Peterburgu, predstavlja jedan od najvećih, najljepših i najstarijih umjetničkih i kulturno-istorijskih muzeja u ljudskoj istoriji i kulturi, a kompanija "Apple" je u vrijeme pandemije virusa korona objavila video-snimak iz ovog muzeja.

S obzirom na to da je "Ermitaž" danas prvorazredna turistička atrakcija koju godišnje posjeti tri do četiti miliona posjetilaca, fascinantan snimak koji prikazuje najveća djela svjetske i ruske umjetnosti traje skoro pet i po sati te svim ljubiteljima umjetnina koji trenutno nisu u mogućnosti da putuju omogućava da ovako uživaju u virtuelnoj šetnji hodnicima i galerijama popločanim istorijom.

Tokom ove svojevrsne ture "Ermitažom" mogu se vidjeti luksuzne prostorije nekadašnje carske palate, kao i hodnici sa umjetničkim delima na svakom koraku. Snimkom se prožimaju i 43 galerije koje čuvaju djela starih majstora umjetnosti, nekoliko plesnih tačaka u velikim salama ovog zdanja i, na kraju, koncert ansambla ruskog kompozitora Kirila Rihtera. Video-snimak snimljen je u jednom dugom kadru, a za njegovu režiju bio je zadužen Aksinja Gog.

Ogromna zbirka "Ermitaža" izložena je u šest zgrada na obali rijeke Neve, s tim što je glavna zgrada Zimski dvorac, koji je nekada bio zvanična rezidencija ruskih careva. U više od 350 sala izloženo je 60.000 eksponata. Kolekcija ovog muzeja začeta je 1764. kao zbirka umjetničkih predmeta carice Katarine Velike, koja je u istoriji ostala zapamćena kao zaštitnica umjetnosti i književnosti, a za svoju ličnu zbirku kupila je 255 vrijednih slika od trgovca Gockovskog iz Berlina. Zatim je svojim ambasadorima širom svijeta naložila da sakupljaju najvrednije artefakte i umjetnička djela. Njena kolekcija vremenom je rasla, a za javnost je otvorena 1852. godine. Za dva i po vijeka u ovom muzeju je sakupljeno oko tri miliona umjetničkih i istorijskih eksponata, iz epoha od kamenog do savremenog doba.

Kolekcija "Ermitaža" toliko je velika i raznovrsna da, ukoliko potrošite minut na gledanje svakog eksponata, trebaće vam 11 godina da ih vidite sve. Naravno, samo mali dio blaga "Ermitaža" je izložen, a obilasci obično traju preko tri sata. Zanimljiv je i podatak da ovaj muzej svoje "filijale" ima u Amsterdamu, Kazanju, Viborgu, Omsku, Vladivostoku, Vilnjusu i Ferari.

ZBIRKE

Najznačajnija zbirka ovog muzeja je zbirka zapadnoevropskog slikarstva sa djelima Mikelanđela Buonarotija, Leonarda da Vinčija, Rubensa, Rembranta, Pusena, Kloda Lorena, Kanaleta, Vinsenta van Goga, Pabla Pikasa, Anrija Matisa... Pored zbirki italijanskog, francuskog, španskog i holandskog slikarstva, muzej je poznat po svojoj arheološkoj zbirci, zbirci srednjovjekovne evropske umjetnosti, zbirci skulptura i primijenjene umjetnosti. Tu je i kolekcija ruske umjetnosti svih epoha, mada je njen veći dio izmješten u Ruski muzej.

"Ermitaž" je dio gradskog područja Sankt Peterburga koje je kao spomenik svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije