Vizuelna umjetnost

Europe House: Upečatljiva izložba "Između četiri zida"

Europe House: Upečatljiva izložba "Između četiri zida"
Foto: Ustupljena fotografija | Europe House: Upečatljiva izložba "Između četiri zida"

SARAJEVO - Povodom globalne kampanje "16 dana aktivizma", u Europe Houseu preksinoć je otvorena upečatljiva izložba - "Između četiri zida".

Izložba, predstavljena u saradnji sa Ambasadom Španije u BiH i Goethe institutom, nastoji da pozove na razgovor o rodno zasnovanom nasilju u bh. društvu i podsjeti na kolektivnu obavezu za snažni angažman na eliminaciji nasilja protiv žena i djevojaka.

Autorke izložbe, Aida Redžepagić, nagrađivana fotografkinja, i Kristina Ljevak Bajramović, nagrađivana medijska radnica, predstavljaju fotografije i svjedočanstva iz svakodnevnog života i situacija sa kojima se suočava gotovo svaka druga žena u bh. društvu.

Izložba otvara četvrti zid i poziva publiku da svjedoči o posljedicama rodno zasnovanog nasilja.

Elizabet Tomašinec, šefica političke sekcije Kancelarije EU u BiH, otvorila je izložbu i podsjetila prisutne da je Evropska unija vrlo glasna i jasna kada je u pitanju rodno zasnovano nasilje, poručivši kako "Nema izgovora i Evropska unija će nastaviti podržavati svaki napor da se spriječe ova užasna djela."

Jedinstven način prikazivanja fotografija i potresnih priča, kroz bijele kutije koje vise sa stropa, pozivaju publiku da zakorači između četiri zida, otkrije umjetničke prikaze, ali i skrivene priče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije