Vizuelna umjetnost

Evropska noć istraživača u šest gradova: "Kreiramo bolje sutra"

Evropska noć istraživača u šest gradova: "Kreiramo bolje sutra"
Foto: Fena | Evropska noć istraživača u šest gradova pod motom "Kreiramo bolje sutra"

'Kreiramo bolje sutra' - slogan je ovogodišnje "Evropske noći istraživača", koja će od 29. septembra biti održana u šest gradova Bosne i Hercegovine. Organizatori pozivaju građane Sarajeva, Banjaluke, Mostara, Bijeljine te Travnika i Goražda da učestvuju u mnogobrojnim zabavno-edukativnim aktivnostima, osmišljenim za sve uzraste.

Šestu godinu u Bosni i Hercegovini se obilježava najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, s rekordnim brojem aktivnosti za posjetioce ove godine.

- Kroz naš već tradicionalni sajam nauke i tehnike, građani će se upoznati o dostignućima tridesetak organizacija, institucija, firmi i pojedinaca koji se bave naukom i istraživanjima. Zatim, ono što uvijek privuče pažnju i veliki interes ljudi jeste takmičenje za najbolji naučni projekt, gdje svake godine imamo predstavljanje zanimljivih i kreativnih ideja učenika srednjih škola iz cijele zemlje - rekla je menadžer projekta Lejla Čamo.

Ove godine imaju više od dvadeset prijavljenih timova.

Isto tako, ističe Čamo, posjetiocima su priredili 80 radionica, različitih edukativnih i zanimljivih sadržaja, za koje vjeruju da će sugrađane zadržati u društvu naučnika i istraživača cijelu noć.

Osim navedenih sadržaja, biće tu još i interaktivnih eksperimenata, kvizova i igara, te organizatori vjeruju da će svako pronaći ponešto za sebe.

Cilj "Evropske noći istraživača" jeste povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u Bosni i Hercegovini, podrška istraživačima  te promocija dostignuća domaćih naučnika, inovatora i preduzetnika, te podsticanje mladih da razmisle o nauci kao potencijalnoj karijeri.

Manifestaciju u Bosni i Hercegovini zajedničkim snagama realizuju Oxfam u Bosni  Hercegovini, Institut za hidrotehniku Sarajevo, agencija Tidea, Univerzitet za poslovne studije Banja Luka, Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru, Privredna komora Bosanskopodrinjskog kantona Goražde, Argument doo te G&C Event Agency. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije