Vizuelna umjetnost

Foto radovi banjalučkog umjetnika: Izložba Drage Vejnovića u MSU RS

Foto radovi banjalučkog umjetnika: Izložba Drage Vejnovića u MSU RS
Foto: Ustupljena fotografija | Foto radovi banjalučkog umjetnika: Izložba Drage Vejnovića u MSU RS

BANJALUKA - Izložba "Povratak" autora Drage Vejnovića biće otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) 7. decembra u 19 časova.

Umjetnik i profesor fotografije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Drago Vejnović svojim novim ciklusom poziva na povratak čovjeka prirodi.

Kako je saopšteno iz MSU RS, riječ je o fotografijama, različitih formata i tehnika, koje na intiman i romantičarski način preispituju odnos prirode i čovjeka u savremenom kontekstu.

"Inspirisan romanom 'Srce tame' Džozefa Konrada, Vejnović stvara jedinstven doživljaj, nastojeći da u mediju fotografije posmatrače vrati inicijalnom instinktu. Izložba 'Povratak' predstavlja cijelinu koja kod posmatrača izaziva jedinstven vizuelni doživljaj prirode. Različiti formati pružaju nam uvid u prizore naočigled netaknute prirode. Kroz fotografije Drage Vejnovića možemo da doživimo iskustvo sinestezije - kroz široke planove, detalje, pročišćene prizore, gotovo da možemo da osjetimo miris šume i čujemo njene zvuke", javljaju iz MSU RS.

Kao umjetnik fotografije Drago Vejnović, javeljeno je u nastavku, već nekoliko decenija svojim aparatom uporno i kontinuirano dokumentuje, istražuje i svojim kadrovima selektuje detalje pejzažnog ambijenta u kojima čitaju se slojevi stvarnosti i različiti nivoi percepcije zabilježenog trenutka. Izložba će biti otvorena do 25. januara 2024. godine, a kustos je Mladen Banjac.

Drago Vejnović rođen je 1964. godine u Bosanskom Novom. Diplomirao je kameru na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, a master studije je završio na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci. Radio kao foto-reporter u "Novim Krilima", glasniku V i PVO VRS od 1993. do 1996. godine. Od 1993. do 2006. radio za EPA (European Press Photo Agency). Objavljivao je fotorafije po vodećim svjetskim novinama i časopisima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije