Vizuelna umjetnost

Pratite nas na Google news

Fotograf koji je napravio gotovo 100.000 portreta mačaka

Fotograf koji je napravio gotovo 100.000 portreta mačaka
Foto: N.N. | Fotograf koji je napravio gotovo 100.000 portreta mačaka
N.N.

Valter Čandoha je očarao javnost besprijekornim slikama mačaka mnogo prije nego što su one zavladale internetom. Kao komercijalni fotograf uradio je više od 90.000 fotografija ovih ljepotica.

Njegove fotografije pojavile su se na preko 300 naslovnica časopisa, uključujući stranice časopisa National Geographic i Life, kao i na posterima, ambalaži hrane za kućne ljubimce, bilbordima, majicama. Svoj veliki uspjeh pripisuje načinu na koji osvjetljava svoje subjekte.

Valter je postao glavna osoba u Americi kod koje se odlazilo kada bi vam trebala vrhunska slika mačke. Njegova prva naslovna stranica bila je 1951. godine za časopis Women`s Home Companion, sa fotografijom tigrastog mačeta sa crvenom mašnom. Nakon toga u američkim medijima nije se moglo pobeći od Valterovih zanimljivih fotografija, da bi narednih 30 godina definisao cjeli žanr mačije fotografije, navodi "Petmagazine".

Valterove fotografije pojavljivale su se na svemu, od pakovanja hrane za mačke, preko pazl slagalica, do reklama za veš. Jedna od najpoznatijih je “Banda”, iz 1963. godine. U jednom periodu oko 90% svih fotografija pasa i mačaka na pakovanjima hrane bilo je njegovo djelo.

Sem fotografija, Valter je objavio i 32 knjige, uključujući jednu u kojoj otkriva sve svoje fotografske trikove i “Književnu mačku” (The Literary Cat), zbirku mačjih fotografija, pjesama i drugih razmišljanja na istu temu. Najnovija knjiga koja slavi njegovu karijeru prikazuje preko sedam decenija raskošnih mačjih portreta — od ranog rada korišćenog za reklame i pakovanja hrane do porodičnih slika, urađenih zadivljujućim tehnikama.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije