Vizuelna umjetnost

Fotografija Bosanskog Grahova u trci za kalendar Svjetske meteorološke organizacije

Fotografija Bosanskog Grahova u trci za kalendar Svjetske meteorološke organizacije
Foto: Facebook/World Meteorological Organization/Vladimir Tadić | Fotografija Bosanskog Grahova u trci za kalendar Svjetske meteorološke organizacije

Fotografija Bosanskog Grahova, fotografa Vladimira Tadića iz Republike Srpske, u finalu je izbora za kalendar Svjetske meteorološke organizacije.

Svjetska meteorološka organizacija (World Meteorological Organization-WMO) raspisala je, povodom 71. godine postojanja, fotografski konkurs za kalendar za 2022. godinu na koji su pozvani svi fotografi svijeta, profesionalci i amateri.

Tražene su fotografije visoke rezolucije, visokog tehničkog i likovnog kvaliteta, koje prikazuju ljepotu i snagu vremenskih pojava i okoline.

Tadić je i ove godine uzeo učešće na ovom konkursu, predstavivši se motivom iz Bosanskog Grahova.

Od preko hiljadu pristiglih fotografija, izbor je sužen na 60 finalista među kojima je i Tadićeva fotografija.

Fotografije su postavljene na Facebook stranicu Svjetske meteorološke organizacije gdje posjetioci lajkovima imaju priliku da podrže svog favorita i na taj način pomognu pri konačnom izboru.

Kombinacijom glasanja stručnog žirija i popularnog glasa na društvenim mrežama biće izabrano 13 fotografija od 60 finalista među kojima je i Tadićeva fotografija, inače jedini motiv iz BiH u trci za mjesto u kalendaru.

Pobjedničke fotografije biće izabrane za svih 12 mjeseci i za naslovnu fotografiju, uzevši u obzir, pored kvaliteta fotografije i geografsku lokaciju i doba godine.

Tadić kaže da je ova fotografija nastala na jednom od njegovih putovanja, a na njoj je prikazan dio magistralnog puta Grahovo - Drvar kao i planine Dinara i Šator.

"Odabrao sam ovu fotografiju zato što prikazuje jedan naš seoski kraj utopljen u jutarnju maglu koja je zanimljiva kao vremenska pojava za kalendar a učešće ove fotografije u kalendaru jedne svjetske organizacije bi zasigurno ovome kraju udahnulo novi život", rekao je Tadić, prenosi RTRS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije