Vizuelna umjetnost

Galerija Kulturnog centra Trebinje: Sirovi Beograd na fotografijama

Galerija Kulturnog centra Trebinje: Sirovi Beograd na fotografijama
Foto: Vesna Duka | Galerija Kulturnog centra Trebinje: Sirovi Beograd na fotografijama

TREBINJE - U galeriji Kulturnog centra Trebinje, u okviru trećeg kampusa za fotografiju i savremenu umjetnost pod nazivom "Superexposure 03", otvorena je izložba fotografija "Flešbekovi" "Belgrade Raw" kolektiva.

Foto-kolektiv "Belgrade Raw", kako je rečeno, od 2009. godine neumorno bilježi nebrušenu stvarnost Beograda, stvarajući dragocjenu arhivu, a njihovi objektivi su svjedoci svakodnevice života u srpskoj prijestonici.

Grafički dizajner Mane Radmanović na otvaranju izložbe rekao je da fotografski kolektiv "Belgrade Raw" (Sirovi Beograd) čini 11 fotografa koji kroz uličnu fotografiju predstavljaju Beograd onakav kakav jeste, a izložba "Flešbekovi" u Trebinju predstavlja kompilaciju dijelova ranijih izložbi.

"'Flešbekovi' su miks dve izložbe koje smo već radili - jednu u Beču prošle godine, drugu u Kulturnom centru Požega pre četiri-pet godina, a dodali smo i neke nove radove. Na našim fotografijama može da se vidi da su to pukotine u Beogradu, odnosno nefunkcionalnosti jedne metropole. Mi samo pokazujemo Beograd onakav kakav jeste, niti ga ulepšavamo, niti poružnjujemo, i volimo ga baš takvog kakav jeste", naveo je Radmanović.

Nemanja Knežević, član "Belgrade Raw" kolektiva i jedan od njegovih osnivača, dodaje da je je ovaj kolektiv nastao, prije svega, iz potrebe da popune jedan vizuelni prostor koji nije postojao.

"S obzirom na to da se svi naši gradovi u Srbiji predstavljaju u najlepšem svetlu, kao nešto što je romantizovana verzija jednog grada, mi smo hteli da pokažemo nešto što je svakodnevno", pojasnio je on, napominjući da je za 14 godina djelovanja ovog kluba bilo mnogo promjena u njihovom radu.

Objašnjava da su sa izlagačkog prešli na rad kroz radionice, edukaciju i proširili svoje bavljenje slikom dalje od fotografije.

Direktor Kulturnog centra Trebinje Miljan Vuković istakao je da je ove godine uvedena jedna novina u radu kampusa, u kojoj predavači kroz izložbu prezentuju polaznicima sve ono što su oni radili, kao i način na koji oni vide upotrebu fotografije u sopstvenom radu.

"Mislim da je to jedna vrsta nadogradnje u odnosu na teoretska predavanja ili na praksu koju smo imali prethodnih godina na kampusu. Putem ovih izložbi otvara se nova perspektiva i za polaznike, ali i za predavače koji mogu interaktivno da postave izložbu i tako otvore jednu vrstu novog dijaloga sa polaznicima", rekao je Vuković.

Treći kampus za fotografiju i savremenu umjetnost "Superexposure 03" organizovao je Kulturni centar Trebinje uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, grada Trebinja i Austrijskog kulturnog foruma.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije