Vizuelna umjetnost

Grafike i skulpture Željke Stupar u Banskom dvoru

Grafike i skulpture Željke Stupar u Banskom dvoru
Foto: Borislav Brezo | Grafike i skulpture Željke Stupar u Banskom dvoru

BANJALUKA - Izložba "Supremativnost liričnih fragmenata", akademske grafičarke i slikarke Željke Stupar, biće otvorena u Malom izložbenom salonu Banskog dvora u ponedjeljak, sa početkom u 19 časova.

Željka Stupar do sada je samostalno izlagala u Banjaluci i u Pačevu, a njeni radovi izlagani su i na grupnim izložbama u Prijedoru (BiH), Beogradu, Nišu, Čačku, Šapcu, Majdanpeku (Srbija), Parizu, Kran Ževrijeu (Francuska), Ploeštiju (Ruminija) i Tetovu (Makedonija).

U Muzeju Kozare u Prijedoru nagrađena je za grafiku 2010. godine. O njenoj izložbi "Supremativnost liričnih fragmenata" pisao je profesor Siniša Vidaković.

"Željka Stupar, umjetnica, primarni grafičar sa vječno budnim interesovanjem za oplođenje vlastitog stvaralačkog i intelektualnog individuuma, preuzima odgovornost da preko utemeljenja vlastitih vizura 'mogućeg tumačenja umjetnosti', rafiniranim postupkom ujedini grafički organički sklop sa skulpturalnim formama", piše Vidaković.

Foto: Borislav Brezo
Foto: Borislav Brezo

Vidaković dodaje da je liričnost posebna kategorija radova Željke Stupar.

"Ona je ujedno i zamka koja može površnim i tendencioznim posmatranjem da ovim radovima pripiše etiketu multipliciranih prepoznatljivih formi koje u sebi sadrže komercijalno usmjerenje. Da bi se zaobišlo takvo klasifikovanje ovih radova, nužno je pažljivo vizuelizovati svaki rad ponaosob i ne zauzimati distancu vizuelnog i mentalnog suda", ističe Vidaković.

Prilično zahtjevan proces, kaže dalje, koji bi otklonio sve moguće zapitanosti i dao neke od odgovora o strategiji koju je umjetnica preduzela u ovom eksperimentu.

"Suštinski, iako je u zoni savremenog umjetničkog djelovanja, Željka Stupar ne negira oblik. On joj više služi kao povod da se preko usvojenog i savladanog manuelnog virtuoziteta u oblikovanju materijala pozabavi procesom slikanja i grafičkog angažmana te tako proizvede novu sintezu samosvjesnih reminiscencija na prošlo vrijeme. Materija, oblik, kolorizam i graficizam svjedoče da je moguće postići ujedinjenje ovih elemenata, a hrabrošću samog kreatora uspjeh je ukomponovati fragmente emocije i imaginacije", obrazlaže Vidaković.

Foto: Borislav Brezo
Foto: Borislav Brezo

On navodi da ciklus objekata kojim se Željka Stupar predstavlja publici, nakon duže pauze, jeste svjedočanstvo imanentnog zrenja kojim su uz pomoć intuicije i nadahnuća pokrenuti višeznačni dijalozi između duhovnog impulsa i vanjskog fizičkog gesta.

"Aktivna veza koja je uspostavljena između fluida svijesti i subjektivne gestualne spontanosti autentično je proizvela titravi mozaik apstraktne lirike koji je ispunjen unutrašnjom muzikalnošću", ističe Vidaković.

Željka Stupar rođena je u Banjaluci, gdje je završila osnovnu školu i Gimnaziju. Diplomirala je na Akademiji umjetnosti u Banjaluci 2011. godine u klasi profesorice Gorice Miletić Omčikus. U rodnom gradu završava i osnovne i master studije na Filološkom fakultetu na katedri za francuski jezik i književnost. U toku postdiplomskih studija provodi jednu školsku godinu na Fakultetu za književnost i jezike na Univerzitetu u Poatjeu u Francuskoj. Trenutno pohađa doktorske studije na studijskom programu Nauka o književnosti. Živi i radi u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije