Vizuelna umjetnost

Grejson Peri na otvaranju svoje izložbe u Banjaluci 7. septembra

Grejson Peri na otvaranju svoje izložbe u Banjaluci 7. septembra
Foto: Ilustracija | Grejson Peri na otvaranju svoje izložbu u Banjaluci 7. septembra

BANJALUKA - Jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umjetnika Grejson Peri gostovaće u Banjaluci, i to je ujedno jedini grad u okviru balkanske turneje njegove izložbe "Taština malih razlika" koji će ovaj umjetnik posjetiti. Pomenuta postavka u Banjaluci će u Muzeju savremene umjetnosti RS (MSU RS) biti otvorena 7. septembra.

Ovog svjetski priznatog umjetnika ugostiće MSU RS i "British Council" u okviru turneje njegove izložbe "Taština malih razlika" po zapadnom Balkanu koja uključuje Novi Sad, Prištinu, Sarajevo, Banjaluku i Tiranu.

Peri će prisustvovati otvaranju izložbe i održati predavanje u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor.

Nakon velikog uspjeha "Nove religije" Dejmijana Hersta, ovom izložbom "British Council" nastavlja saradnju sa muzejima u regionu da bi predstavio najbolje od britanske savremene umjetnosti i kroz rad na pripremi i realizaciji projekta unaprijedio muzejske prakse i pospješio razmjenu iskustava naših i britanskih stručnjaka.

"Izložba 'Taština malih razlika' se sastoji se od šest monumentalnih tapiserija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama. Ovom izložbom Grejson Peri istražuje vlastitu fascinaciju pitanjem ukusa i klase. Tapiserije su nastajale istovremeno s dokumentarnom serijom britanske televizije Kanal 4 'S Grejsonom Perijem neukus ni slučajno/All in the Best Possible Taste with Grayson Perry', koja je nagrađena prestižnom nagradom 'Bafta', koja će tokom trajanja izložbe biti emitovana i na RTRS", naveli su iz MSU RS.

Grejson Peri je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umjetnika svoje generacije, prepoznatljiv po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, kao i po nekonvencionalnom rodnom identitetu i ekscentričnom, ženskom alter egu Kler, kako će se i predstaviti Banjalučanima. Dobitnik je prestižne Tarnerove nagrade za 2003. godinu. Koristi iskustva narodne umjetnosti i tradicionalnih zanata u realizaciji izrazito dekorativnih radova intimističke sadržine, narušavajući često elitističke podjele unutar akademske umjetničke scene i čineći je otvorenijom za eksperimente.

Postavka "Taština malih razlika" je u zajedničkom vlasništvu kolekcije "British Councila" i kolekcije "Arts Council" kojom upravlja londonski "Southbank centar". Ona je poklon umjetnika i galerije "Victoria Miro".

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije